Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supertalangen kvar i Alba – mot sin vilja

Superligaklubbarna står på kö för att få värva IBK Albas superlöfte Mattias Ljunggren, 19.

Men Albaledningen säger blankt nej.

– Visst blev jag grinig, men jag förstår klubben också, säger han.

Annons

Supeligaklubbarna Falun, Pixbo, AIK, Västerås och Sirius har alla visat intresse för Mattias Ljunggren. Och intresset är ömsesidigt. Superligan är nästa mål för Albabacken. Men Ljunggren, som har ett år kvar på kontraktet, stoppas av sin klubb.

För Alba innebär den kommande säsongen en chans att ta en plats i den nya allsvenskan och att missa den chansen skulle kosta mer än vad en försäljning av Mattias Ljunggren skulle kunna inbringa. Det menar i alla fall tränaren Ronny Hjelm.

– Det är bara att inse att flera superligaklubbar har jagat honom. Men han är en av landets mest lovande backar och han betyder oerhört mycket för vårt lag. Därför släpper vi honom inte. Det handlar om att säkra klubbens framtid, säger han.

För Mattias Ljunggren är chansen till superligaspel alltså borta, för den här gången.

– Jag har ett år kvar på kontraktet och Alba står inför en viktig säsong, så visst förstår jag klubben på sätt och vis. Kanske kan det vara bra för min utveckling också, att spela i ett lag där jag får mycket ansvar, säger han.

Det är de senaste månaderna som det stora lyftet har kommit för Mattias Ljunggren. Först guld i U19-VM i Finaland i maj och sedan ett äventyr till Tjeckien med superligalaget Pixbo i augusti. Att provspela med Pixbo i cupen Czech Open innebar för Mattias att han för första gången fick spela innebandy på högsta internationella seniornivå.

– Det gick faktiskt fantastiskt bra. Jag hade tränat inne en vecka och hade inga krav på mig själv men jag fick förtroende och det kändes bra. De ville väl se hur jag hanterade olika situationer och jag tror inte att jag gjorde bort mig i alla fall, säger han.

IBK Alba inleder årets seriespel i division 1 norra på söndag. Det är en av seriefavoriterna, Uppsala, som kommer till Sandviken. Därefter följer ytterligare en rad på förhand svåra matcher. Mattias Ljunggren räknar också med att han själv kan få det tuffare i år.

– Folk vet mer vem jag är nu och de kommer att försöka ta bort mig ur matcherna. Så det gäller att inte tappa humöret.

Albas försäsong har inte skvallrat om några kommande stordåd men Mattias tror ändå på sitt lag.

– Det känns som att vi har något på gång. Det är många unga i laget som vill bli bra. Samtidigt får man komma ihåg att vi är ett ungt lag och att det tar tid att växa in i det, säger han.

Mattias Ljunggren har inte helt släppt tanken på att snart få spela innebandy i superligan. Det kan hänga på hur det går för Alba i höst.

– Ligger vi på säker mark vid jul så kanske det kan bli så att jag går. Men skulle vi ha chans att vinna serien, så stannar jag, säger han.

026-15 93 80

Mer läsning

Annons