Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taktiken gick hem – GGIK vann derbyt

Gävle GIK lyckades med sin taktik – till hundra procent. När derbyt var över hyllade tränaren Andreas Petersén sitt lag.

– Vi gjorde precis det vi hade pratat om, säger Petersén efter 7–3-segern borta mot Alba.

Annons

Den här säsongen har Gävle GIK:s defensiv svajat rejält. Det är också en av huvudförklaringarna till varför laget tvingas kämpa med näbbar och klor för att fixa nytt allsvenskt kontrakt – precis som gårdagens derbymotståndare Alba.

I går tog GGIK ett stort kliv i rätt riktning.

– Vi kan kalla det för en defensiv triumf. Vi jobbade i 60 minuter och fick Alba precis dit vi ville. De hade mycket boll, men vi stängde i princip alla ytor och kunde sedan kontra sönder dom. Vi straffade dom styggt, säger GGIK:s tränare Andreas Petersén om 7–3-segern.

– Vi hade gnuggat det här på träningarna inför den här matchen, och när vi sedan lyckas så bra...

Han skiner upp i ett brett leende samtidigt som ett fullsatt Jernvallen töms på folk.

– Målen de gjorde kom efter två misstag från vår sida och ett power play.

– Och Jonatan (Hedström), han var outstanding.

GGIK-forwarden var inblandad i lagets fyra första mål, och noterades för tre assist och en egen fullträff.

Efter en svängig start på derbyt satte Jonatan Hedström sitt lag i förarsätet med knappt tre minuter kvar på den första perioden, då han gav GGIK ledningen med 3–2.

– Jag fick en bra passning av Jesper (Lundgren) och såg att det var öppet. Det var bara att trycka dit bollen. Målet kom i ett väldigt viktigt läge, säger Jonatan Hedström.

Och tidigt i den andra perioden kom Hedströms tredje assist, fram till Gustav Alpes 4–2-mål.

– Jag har skickliga medspelare och när de löper rätt är det bara att lägga fram bollarna, konstaterar Hedström.

Trots Albas reducering i mitten på andra perioden var GGIK aldrig ordenligt hotat, och laget kunde tämligen enkelt gå ifrån och vinna med 7–3.

– Vi har varit så ojämna och defensiven har varit en katastrof hela säsongen, men nu sätter vi den. Vi gör jobbet och slarvar inte, och då är det ganska lätt. Den här segern känns hur skön som helst, säger Jonatan Hedström.

I och med segern bytte lagen plats med varandra i botten på allsvenskan norra med fyra omgångar kvar att spela. GGIK parkerar precis ovanför nedflyttningsstrecket, medan det för tillfället ser mindre roligt ut för Alba.

– GGIK var väldigt bra. De gjorde skitjobbet och det går inte att ta ifrån dom någonting, säger Albas tränare Jarno Harjula och fortsätter:

– För vår del är det inte slut på frågetecken. Vi hade energi efter att vi tagit ledningen med 2–1, men sedan bjöd vi på för enkla misstag på backsidan. Nu är det bara att köra vidare. Vi ska lappa ihop det här, det måste bara ske.

Mer läsning

Annons