Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Alla temperaturserier visar att uppvärmningen inte accelererar

Svar till Janne: Jag förstår inte agget mot miljökämparna

Signaturen Janne skriver om ökande bränder, torka, oväder och översvämningar. Det saknas vetenskapligt stöd för den påstådda ökningen. En artikel i Science 30 juni 2017 visar att bränder i naturen minskar. Vad gäller torka och översvämningar, konstaterar IPCC i sin The Physical Science Basis från 2013 att de har varit värre i historisk tid än i modern tid.

LÄS MER I DEBATTEN:

Ja, det mesta med klimatförändringarna är normalt

Är det här normalt, klimatförnekare?

Nyheterna om extremväder har däremot ökat i en allt mer globaliserad värld, men det är inte samma sak som att extremväder har blivit vanligare. Vad gäller ökningen av globala medeltemperaturen avviker inte hastighet eller storlek från vad som har hänt många gånger tidigare. Under den senaste istiden, inträffade till exempel de så kallade Dansgaard-Oeschger-händelserna, då världen kunde bli några grader varmare på ett århundrade eller mindre. Vilket är mycket snabbare och mer än uppvärmningen sedan 1800-talet.

Alla globala temperaturserier visar klart och tydligt att uppvärmningen inte accelererar, så jag begriper inte hur någon seriös klimatforskare skulle kunna påstå att vår klimatpåverkan accelererar. Hur skulle den ens kunna accelerera, när klimatpåverkan varierar logaritmiskt med halterna av växthusgaser? Vilket är en av få saker som klimatforskarna är överens om.

Janne verkar inte ha en aning om vare sig vad klimatforskningen eller klimatforskarna anser.

Lars Kamél, nätverken Klimatsans och Clexit Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare