Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ändra reglerna så att man hjälper landsbygdskommuner – inte stjälper

Annons

Efter att ha läst artikeln i Arbetarbladet, med rubriken ”Stugan brändes ner – men Jan nekas bygga nytt”, är det lätt att ta till devisen: ”Man upphör aldrig att förvånas.”

LÄS MER: Ockelbos kommunchef i konflikt med länsstyrelsen

Ägaren till tomten får klartecken från Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd både vad gäller bygglov och dispens från strandskydd. Byggnadsinspektören och de förtroendevalda är överens. Det finns redan en friggebod på tomten. Det finns även ett förråd och ett dass på tomten samt en båtbrygga vid stranden. Man anser därmed att tomten är ”ianspråktagen” och att det finns vad man kallar en ”etablerad hemfridszon.”

Därför bör det vara helt i sin ordning att bygga upp ett nytt hus på cirka 80 kvadrat på den plats där det gamla, nu nedbrända huset tidigare stått.

Men då griper länsstyrelsens jurister in med sitt stopp och belägg!

Man menar att tomten inte längre kan betraktas som ”ianspråktagen.” Det har dessutom gått för lång tid sedan den gamla stugan revs, menar mark- och miljödomstolen som därmed ställer sig på länsstyrelsens sida. Som ett sista dråpslag förklarar den sista rättsinstansen, Mark- och miljööverdomstolen att man nekar prövningstillstånd. Uppfattningen är att tomten bör återgå till naturen.

En engagerad kommunchef griper in och menar att vad Ockelbo behöver är ökade möjligheter att kunna erbjuda attraktiva sjönära tomter för att på så sätt kunna öka skatteintäkter och inflyttning.

Vår kommunchef Lars Sjödin anser att den aktuella tomten är en befintlig tomt väl värd att utveckla och behålla, och menar att kommunen behöver mer mark som kan utvecklas i sjönära lägen.

Självklart ser alla inblandade i kommunen och Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd behovet att att värna strandskydd, växtliv och biologisk mångfald, men vad som skrämmer mig är att jurister på länsstyrelsen och ledamöter i rättsinstanser inte har utrymme eller saknar modet att göra avvägningar. Alla som passerat skärgården med en Finlandsfärja inser att strandskyddet bör värnas. Men att använda samma ”mall” när det handlar om en glesbygdskommun kan inte vara rimligt.

Om det nu skulle vara så att regelsystemet inte under några förhållanden skulle kunna medge en annan bedömning – vilket jag starkt betvivlar – så tycker jag att det är dags att ändra regelsystemet så att det hjälper och inte stjälper de landsbygdskommuner som tillsammans med ”hela Sverige ska leva” vill utveckla landsbygden.

Staffan Nordqvist (socialdemokrat i Ockelbo)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare