Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Antingen sviker vi medmänniskor genom att acceptera – eller så protestera vi mot rasismen

"Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter", så lyder de inledande orden i FN:s mänskliga rättigheter – Artikel 1. Ett enkelt och välkänt budskap som finns i 360 olika översättningar; alla kan tolka det, men varför finns det fortfarande människor som inte förstår?

Efter ett misstänkt bedrägeri fasthålls George Floyd med ett knä på nacken – ett grepp som skulle leda till hans död. Med tanke på Floyds relativt stillsamma agerande och att det milda brottet inte ens hade bekräftats, kan man minst sagt fråga sig varför polisen valde att inte lyssna på Floyds sista vädjan om att få andas. Efter händelsen har man på sociala medier kunnat se flertalet protester som ägt rum i USA, men även så nära som i Stockholm, där människor motarbetar rasismen.

Liknande incidenter har, genom tiderna, inträffat vid åtskilliga tillfällen men det jag tror särlägger nu och då är att människor idag vågar stå upp mot de som förnekar att de mänskliga rättigheterna inte är en allmän tillgång.

Precis som att det är en fråga om stolthet att inte kalla sig själv feminist, är det – för mig – lika absurt att rasismen har fått ett så stort utrymme under så lång tid. Man, kvinna eller icke-binär, vad är skillnaden? Mörk eller ljus, vad är skillnaden? Har du ett svar på dessa frågor som inte handlar om utseende, är du troligtvis en del av problemet. “Värdighet och rättvisa åt alla” är det som de mänskliga rättigheterna handlar om. Jag förstår inte att något så självklart, vid upprepade tillfällen, ska kosta så mycket och att priset alltid står i valutan: människoliv.

För många verkar kanske denna fruktansvärda händelse långt borta, i ett annat land i en annan del av världen men rasism finns tyvärr överallt. Antingen sviker vi medmänniskor genom att acceptera att världen kan vara fullständigt orättvis, eller så protesterar vi för förändring. USA är långt härifrån, men det ligger fortfarande på samma planet. Jag ser mig själv som världsmedborgare och det är därför min skyldighet att dra mitt strå till stacken.

Tea Hansson Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare