Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Använd morot – inte piska – för att få fler att lämna bilen hemma

Jag läser Arbetarbladets artikel av Henrik Nyblad om Länsstyrelsens arbete om att minska utsläppen i Gävleborg för att man ska klara sina åtaganden kring Parisavtalet. Och det är med stor häpnad man läser om utredarens, Evelina Loberg, förslag. Ett av förslagen är, citat: ”Det måste kosta så mycket att parkera att det inte blir värt att ta bilen”. Och vidare: ”För att få fler att välja bort bilen krävs det att det kostar mer än det smakar att använda den”.

Man tar sig ju för pannan av hur piskan svängs och hur röda ränder över ryggen utmålas. Kostnaderna för bilen ska alltså chockhöjas – så till den milda graden att folk ska tvingas promenera eller cykla.

Målsättningen att minska klimatutsläppen är det ingenting fel på – men sättet som föreslås är rent av militanta. Tvång, stoppskyltar i stan och chockhöjda kostnader är den enda lösningen och det är ju häpnadsväckande och problemet är bara att det endast ger några procent i förändring.

För merparten av de som använder bilen dagligen i länet har helt enkelt inget alternativ, de bor på landsbygden och många arbetar i städerna och kollektivtrafiken är antigen obefintlig eller alldeles för dålig. Människors arbetstider utökas konstant, allt fler arbetar väldigt tidigt morgon eller väldigt sent på kvällarna och då är kollektivtrafiken obefintlig.

Jag menar att det finns betydligt bättre alternativ och mycket skonsammare politiska beslut att ta för att lösa klimatfrågan om utsläpp från trafiken. Det absolut bästa man kan göra för klimatet är att göra kollektivtrafiken avgiftsfri för användarna. Då kommer man att lätt fördubbla antalet resenärer och en majoritet av den ökningen är precis de man vill åt – bilisterna. Gör all kollektivtrafik i länet avgiftsfri och bygg ut den så fler kan använda den. Jag är helt övertygad om att de flesta av oss medborgare godtar en skattehöjning för att få avgiftsfri kollektivtrafik.

Nästa steg är då att få mer eldriven trafik, främst naturligtvis i just kollektivtrafiken, men det kan också göras i den privata trafiken där man till exempel kan ge elbilar avgiftsfri parkering i city och avgiftsfri elladdning vid parkeringen.

Byt ut piskan till moroten istället, då sker klimatomvandlingen frivilligt istället för med tvång med militanta inslag. Den vägen är bättre för alla – medborgarna, politikerna och tom tjänstemän på Länsstyrelsen.

Poul-Erik Jensen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare