Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är det politikerna eller tjänstemännen som bestämmer i Sandviken?

Annons

Kunskapsnämnden är ansvarig för det som händer i skolan i Sandviken. Graden av tjänstemannastyre avgörs enligt min mening av hur lätt det är för ”tjänstemannaorganisationen” att få sina förslag antagna av "rätt politiker" efter en bristfällig föredragning med dåliga underlag och utan frågor från beslutsfattarna.

I.Normans överraskningstaktik och uppmaningar kring att fatta snabba beslut för att lösa en ”akut fråga” gällande 35 F-klassbarn visar på bristande omdöme och att man inte haft koll på befolkningstillväxten. Ordföranden i kunskapsnämnden har uppenbarligen nöjt sig med att blint lita på vad tjänstemannaförslaget sa och inte sett någon anledning att också själv försöka förstå det före beslut. Inte övriga i nämnden heller.

Underlagen till beslutet att lägga ner Jernvallsskolans högstadium är synnerligen bristfälliga, psykosociala riskerna höga och medvetet inte presenterade för de som skall fatta beslut. Att beslutet sedan strider mot Barnkonventionen, nu en  lag, verkar ingen förstå heller. Kostnad för att flytta ett helt högstadium uppges vara 600 000 kr. Saknas det inte en nolla? Att ingen ifrågasätter eller ställer en enda kontrollfråga kring dessa kostnader får mig att fundera på om de sitter runt bordet har rätt kompetens för jobbet. En enda långtidssjukskrivning bland lärare så är den kostnaden fördubblad.

Att blint lita på kunskapsförvaltningen i Sandviken kan inte vara en framgångsfaktor då de under flera år misslyckats med sitt uppdrag att höja kunskapsresultaten för eleverna. Andelen elever i Sandvikens alla skolor 2019 som når upp till kunskapskraven i alla ämnen ligger på låga 65 procent. Rikets snitt ligger på 84 procent. 

Barnens rätt i Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare