Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är det så viktigt att folk ska få skjuta?

Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på 2 000 gråsälar från 20 april till 31 januari 2021 och Länsstyrelsen i Gävleborg har beslutat om skyddsjakt på 1 000 storskarvar i Söderhamns skärgård under perioden 1 april till den 1 november i år.

Som skäl för denna omfattande jakt anges att båda arterna är ett hot mot fiskebeståndet och att gråsälen också förstör fiskeredskap, medan storskarven förstör öar genom sin häckning i kolonier och dessutom är svart och påstås lukta och låta illa, vilket också motorbåtar gör.

Det råder ingen tvekan om att gråsälarna till och från förstör redskap, men som väl ersätts i form av olika bidrag.

Det råder heller ingen tvekan om att båda arterna tar en stor mängd fisk, men det råder också frågetecken kring hur mycket och av vilka arter som är viktiga för fiskenäringen eller sportfisket. Att som det ibland förekommer, att i ett svep sätta ut 100 000 tals smolt av ädelfisk i utloppet av en å eller älv. Är ju inget annat än att bjuda in till dukat bord och här borde ansvariga tvingas hitta andra metoder som minskar problemet.

Det är också intressant att syna det svenska yrkesfisket utnyttjande av den fisk de tar upp. Det påstås bland annat att en stor del av strömmingen som tas upp, direkt kastas tillbaka döda då de är för små?

Det finns skäl att ytterligare reflektera över utnyttjandet då det i en artikel i Forskning och Framsteg nr 3 2020, anges att svenska fiskare under 2018 landade 212 000 ton fisk, men bara 37 000 ton (17,5 procent) hamnade på våra tallrikar! En mycket stor del motsvarande 163 000 ton (77 procent) blev till foder utan att ange vad fodret utnyttjas till. Det kan antas att en stor del går till fiskodling, men också till typ mink- och andra pälsdjursuppfödningar.

Det finns också skäl att reflektera över Länsstyrelsens beslut att tillåta jakt på skarv under häckningstid. Har arten blivit så förhatlig att man tänkt sig att skjuta bort föräldrafåglar från ungar i boet?  Dessutom uppges att arten är svårjagad och som därmed kan öka risken för skadeskjutningar. Ingen art, inte ens storskarven, ska behöva utsättas för en sådan plågsam död. En skadeskjutning kan vidare resultera i blyförgiftning av andra arter som till exempel havsörn, som äter av upphittade kadaver.

Det är vidare obegripligt att Länsstyrelsen inte enbart beviljar störning, vilket är en effektiv åtgärd då samtliga 4 beviljade störningar 2019 resulterade i att häckningen uteblev eller misslyckades.

Är det så viktigt att folk ska få skjuta?

Anders Ekholm, säl- och skarvkramare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare