Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är det värt att förstöra båtlivet vid Jungfrukusten för 10 procent av energin?

Kommentar till Therese Metz och Erik Holmestigs insändarsvar "Det är inte Gävle kommuns roll att ta fram en miljökonsekvensanalys av vindkraft utanför Iggön och Norrsundet":

Ni har rätt i det mesta, som stod att läsa i tidningen, och jag är övertygad om att ni vill väl och tror på vindkraften som en framtidslösning på elbehoven.

Men den planerade vindkraftsparken "Utposten", som ligger alldeles utanför Iggön och Dödmansskär i Norrsundet, är placerad precis i det område som alla fritidsbåtar genomfar vid färder utmed Jungfrukusten.

De planerade 25-30 vindkraftverken i detta område kan beräknas leverera sex megawatt vardera; således max 180 megawatt vid full vind. De övriga kraftverken, som planeras på tre ställen betydligt längre ut i havet, kan antagas leverera åtta megawatt vardera och är till antalet 212. Detta innebär sammanlagt 1 696 megawatt vid full vindstyrka. Sammantaget utgör "Utposten" mindre än 10 procent av det planerade vindkraftsbygget utmed Jungfrukusten. Min fråga till Therese Metz och Erik Holmestig blir då: Är det värt att förstöra båtlivet utmed Jungfrukusten och olägenheterna för närboende för dessa 9,6 procent?

Berth Vestergård, Norrsundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare