Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arbetslinjen är bara en dröm, Beckman

Svar till Lars Beckman: Arbetslinjen står mot bidragslinjen efter corona-krisen

Moderaten Lars Beckman är en man med egna idéer, ofta stick i stäv med hur det fungerar i verkligheten, det visar inte minst hans debattartikel i Arbetarbladet. Han har inte fattat att det kommer att ta lång tid innan krisen är över. Under tiden kommer vi att få dras med hög arbetslöshet och därmed ett betydande antal människor vars privatekonomi kommer att påverkas. Det som måste prioriteras är att hålla de fattiga under armarna, det är de som konsumerar för att överleva.

Beckman gnällde i sitt debattinlägg över att a-kassan höjts, tydligen lever han i tron att folk kan vänja sig vid att vara lediga och kunna leva i alla fall. Tyvärr gäller det bara politiker som kan ta sig den friheten och som måste ses som de stora utgiftsposterna från den gemensamma kassan. När det gäller a-kassa och trygghetsförsäkringarna handlar det om inbetalda premier vilket därmed inte är ett bidrag.

Beckman glömmer bort att den av Moderaterna ledda regeringen genomförde det största bidraget i landets historia genom jobbskatteavdraget. Han lovprisar arbetslinjen och glömmer bort att det nu handlar om tusentals jobb som försvinner och att vårt samhälle inte kommer att likna det vi hade. Ett flertal länder har insett att de flesta jobb som skapades under högkonjunkturen var en anpassning till människors höga konsumtion. I flera länder har börjat talas om en ovillkorlig statlig basinkomst, det skulle förändra hela vårt samhälle. Kanske något för vårt land, då skulle politiker bli en i mängden.

I skymundan av de som upplevde livet som en fest ökade fattigdomen i vårt land, de fattiga blev fattigare eftersom de fick vara med och bekosta jobbskatteavdraget. Det här insåg många och Moderaterna blev aldrig det statsbärande parti de drömde om, de som vände partiet ryggen såg nämligen verkligheten i vitögat.

Många av de nonsensjobb som skapats under högkonjunkturen kommer aldrig tillbaka. Frilansare, influensers, personliga tränare, föredragshållare om ditt och datt med mera, stod plötsligt utan inkomst. Tveksamt om dessa "yrken" passar in i det framtida samhället. Det är bara de unga som växt upp i ett samhälle som uppmuntrat till att sätta sprätt på pengarna som ännu inte fattat vidden av den katastrof som drabbat en hel värld. Men det kommer, var så säker.

Alla länders ledare har insett att det inte finns någon färdig lösning att luta sig emot, vem kunde ens ana att ett virus skulle påverka till och med de stora nationerna. Och hur kommer världen att se ut efter ett långvarigt stopp som tvingat tusentals företag i konkurs? De miljoner som nu blir arbetslösa kommer att få slåss om jobben med robotar och smarta datorer. De sover aldrig och blir de "sjuka" går de snabbt att reparera. Arbetslinjen är bara en dröm Beckman, kanske även ditt "jobb" är i fara, man vet aldrig.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare