Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arbetsmiljöverket tog inte långledigt

Svar till Stiganders: Arbetsmiljöverket tar långledigt i stället för att godkänna andningsmasker

För att bidra till ökad tillgång till säker skyddsutrustning för de som arbetar inom vård och omsorg, har Arbetsmiljöverket sedan dryga en och en halv månad tagit fram en ny bedömningsprocess för att tillfälligt tillåta distribution av personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt. Vi prioriterar och handlägger dessa ärenden med stor skyndsamhet, varav det ärende som refererades till i Ekot den 21/5 var ett sådant.

Ärendet kom in till oss några dagar innan Ekots intervju. Vi kunde snabbt konstatera att det var en till synes CE-märkt produkt, något som således skiljer sig från de ärenden som vår process är avsedd för. För att kunna kontrollera CE-märkningen krävdes en mer komplex hantering än för övriga ärenden. Handläggningen blev klar fredagen den 22 maj, dagen efter Ekots intervju och andningsskydden är sedan dess godkända för användning.

Självklart hanterar myndigheten dessa ärenden skyndsamt och uttalandet blev olyckligt formulerat. Arbetsmiljöverket har förståelse för att det skapat en bild av att vi som myndighet inte skulle vara tillräckligt aktiva under rådande läge. Inget kunde vara mer fel. Våra tillståndshandläggare arbetar så skyndsamt som möjligt för att ingen ska behöva bli smittad, sjuk eller i värsta fall dö av sitt arbete.

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör, Arbetsmiljöverket

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare