Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arla är inte ensamma om den förkastliga djurbehandlingen

Under onsdagen sändes på SVT 1 uppföljningen till Arlagården av Uppdrag Granskning. Det är ett program som kommer röra upp starka känslor hos tittarna, och det med all rätt. Förhållandena som djuren hålls i är förkastliga.

Det finns enligt Lantbrukarnas Riksförbund mellan 4 000 och 5 000 mjölkgårdar i Sverige. Av dessa så inspekterar Länsstyrelsen runt 10 procent, det vill säga 400–500 gårdar. Av dessa så bröt 210 mot djurskyddslagen. Så vi kan med säkerhet anta att mörkertalet är stort. Det kommer att bli stor fokus på Arla, men faktum är att Arla inte är ensamma om detta. Av dessa 210 var 38 Arlas gårdar.

Något som inte nämns i Uppdrag Granskning är vad som händer med djuren, oavsett lagbrott eller inte. Likt människan så måste kon vänta barn för att kunna producera mjölk. Likt människans bröstmjölk så är givetvis mjölken från kon menat för dess barn. Denna mjölk går dock inte till kalven, den går till oss människor. Efter att kalven fötts så tas den fort från sin mor och placeras i ensambox, ett litet utrymme där den står själv, långt ifrån sin mor och dess mjölk.

När det är dags att pensioneras från Bregottfabriken så belönas inte djuren med att få leva resten av sitt liv i stillhet. Belöningen för utfört arbete är en resa till slakteriet, där blir avtackningen en bultpistol mot pannan, innan hon slutligen får en kniv mot strupen, för att sedan förpackas och hamna i kyldisken på Ica.

Alexander Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare