Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att cykla och gå säkert i centrala Gävle är alldeles för krångligt

Annons

Att bo relativt centralt tycks vara förenat med absolut största möjliga krångel att ta sig någonstans medelst cykel eller gång, så till den grad att det ofta kan vara lättare att ta bussen.

Det fattas övergångsställen, det är hål och sprickor på cykelvägarna – om de inte helt enkelt upphör i tomma intet. Och är man lite sugen på en promenad till olika platser här omkring är det över trefilig infart, snöhögar och stora vattenpölar. Gångvägar är visst överskattat.

Att leva på ett sätt som gynnar miljön, hälsan och ekonomin skulle nog gärna kunna inkludera en cykeltur dit man ska, men hur ska man ta sig någonstans när det är förenat med absolut största möjliga krångel?

En anledning till att jag valt att bo centralt är just närheten till det mesta, att kunna välja bort bil och att vardagen ändå ska kunna flyta på. Men i verkligheten kan jag inte ens handla på närmaste mataffär och sedan gå över vägen på en säker övergång, för det finns ingen säker övergång. Det finns däremot långa omvägar runt. Om man faktiskt vill släpa både kassar och trötta barn en lång omväg (det vill man inte).

I verkligheten får jag cykla en avsevärt lång sträcka på en bilväg eller en grusväg med biltrafik för att ta oss till ett övergångsställe. Med mitt barn. På väg till skolan. Vår vardag Järbo? Nej, fortfarande centrala Gävle. Faktiskt.

Lämplig människa från samhällsbyggnad får mer än gärna följa med mig och handla någon gång det blir extra tungt! Utan bil givetvis.

Pling pling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare