Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att lägga ner Rörberg är inte en bra affär, Jörgen Edsvik

Annons

Kommentar till artikeln ”Brandflyget kan inte flyga – skogsbolagen kritiska”.

Ytterligare en förutspådd konsekvens av nedläggningen av Gävle flygplats visar sig stämma. Nu behövs även ett nytt flygfält till brandspaningsflyget byggas.

Jörgen Edsvik säger i artikeln att ”Tanken är att bygga en ny anläggning av lite enklare utformning. Den kommer till exempel inte ha en asfaltbeläggning utan vara en gräsbana”.

Vad Edsvik däremot inte säger i artikeln är att detta i så fall kommer vara ett flygfält som endast brandspaningsflyget kommer kunna nyttja. Vattenbombare och ambulansflygplan kommer vare sig kunna landa eller tanka där. Helikoptrar kommer heller inte kunna tankas där, utan måste flygas utanför Gävleborgs län vid tankning.

Den helikopterplatta med tankanläggning som Gävle kommun planerar bygga invid E4:an, kommer när den väl är på plats endast kunna ta emot enstaka helikoptrar och dessutom bara när det är bra väder. Under Ljusdalsbranden 2018 kunde alla flygplan och helikoptrar inte tankas i Sveg, då det var både köbildning och stundvis även bränslebrist. Många flög därför till Sundsvall, Borlänge och Gävle för att tanka. Köbildning observerades även i Gävle.

Detta sker trots att så många kloka människor flertalet gånger påtalat konsekvenserna för politikerna. Man vill av någon anledning helt enkelt inte ta in synpunkter från människor som besitter kunskap i dessa frågor utan man drar sina egna slutsatser.

Tvärtom försöker Jörgen Edsvik istället övertyga Gävleborgs invånare att detta skulle vara en bra affär! Han säger följande i artikeln: ” – Man får inte glömma bort att värdet av den här affären att sälja marken vid Rörberg överstiger de kostnader som kan uppstå om man bygger en ny anläggning för flyget. Man kan inte säga att det är en dålig affär”.

Bra affär för vem då? För honom? Inte för dig och mig i alla fall. Att kasta bort en fullt fungerande flygplats som skattebetalarna redan har betalat för, där allt samhällsnyttigt flyg redan fanns samlat inklusive tankningsmöjligheter, är det en bra affär?

Att skattebetalarna dessutom sedan får betala en ny helikopterplatta med tankanläggning samt ett nytt flygfält, är det en bra affär? Att skogsägare får betala med förstörd skog, att fastighetsägare får betala med nedbrunna hus och Gävleborgs invånare kanske till och med får betala med sina liv, då vare sig brandflyg, ambulansflyg eller krisberedskap värd namnet längre finns inom Gävleborg, är det en bra affär, Jörgen Edsvik?

Gör om och gör rätt - ställ serverhallarna någon annanstans än på en redan betald flygplats!

Daniel Färnstrand - beredskapgavleborg.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare