Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att tillvarata metangas vid kompostering är nyttigt ur klimatsynpunkt

Kommunerna gör rätt som tillvaratar den metangas som bildas vid förruttnelse av matrester och processar metangasen till biogas.

En miljöaktivist skrev bland annat: ”Många kommuner sätter sitt hopp till biogas som framställs på konstgjord väg i en förruttnelse process av matrester, men det är bara att lura sig själv. Det är fortfarande en metangas som liknar kossornas utsläpp av metangas som går rakt upp i atmosfären och påskyndar den globala uppvärmningen.”

Men observera att metangas alltid bildas vid den förruttnelseprocess som uppstår när matrester komposteras. Dessutom omvandlas metangasen till koldioxid, när den förbränns i en bilmotor vilket är bra ur miljösynpunkt. Den globala uppvärmningen påverkas 22 gånger mindre av denna koldioxid än av den metangas som annars hamnat i atmosfären.

Björn Wahlberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare