Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Även ko och kalv ska få vara tillsammans i början

Djurens dag 4 oktober.

När man ser kattungar ligga bredvid sin mamma och dia ser man verkligen hur mor och barn njuter av varandra. Svensk lag kräver att kattungar och kattmamma ska vara tillsammans tills kattungen är minst 12 veckor. Hundvalpar och deras mor njuter också av varandra, liksom tacka och lamm, sto och föl. Alla däggdjursungar och deras mammor njuter av varandra: tamdjur, vilda djur och människor.

Den 4 oktober är det djurens dag, vilket manar till eftertanke om hur vi behandlar alla de djur som är beroende av människan, som är utlämnade till ett godtycke från människan sida. Jag riktar in mig denna djurens dag på hur de djur behandlas som används för produktion av mjölk.

Det finns nämligen ett undantag bland däggdjuren där mor och barn inte ges möjlighet att njuta av varandra. Djuren som jag avser är mjölkkor och deras kalvar. I Sverige finns det cirka 300 000 mjölkkor. För att dessa mjölkkor ska producera rikligt med mjölk föder de en kalv per år. Varje år föds det således ungefär 300 000 kalvar för att det ska bli mycket mjölk på hyllorna i livsmedelsaffären och ost i ostdisken. Kalvarna får inget för de och deras mamma skiljs från varandra inom 24 timmar efter att kalven fötts.

Inom 24 timmar efter att kalven fötts tar bonden kalven från sin mamma och placerar den i en liten kätte där den knappt kan vända sig. Kalven får som mat en mjölkersättning som är tillverkad av mjölkbiprodukter, vegetabilisk olja, vetegluten samt en blandning av mineraler och vitaminer. Någon mjölk från sin mamma är det inte tal om för kalven. I stället för att få ge sin kalv mjölk är det en maskin som kopplas till kons spenar och tömmer juvret på mjölk. Mjölken hämtas av mjölkbilen, körs till mejeriet, pastöriseras, förpackas och ställas på hyllorna i livsmedelsaffären så att människor kan köpa den billigt.

Men kalven får hålla tillgodo med mjölkersättning där den står i sin lilla kätte utan möjlighet att pröva sina ben med att hoppa och springa, utan att få uppleva sin mammas omsorg. Cirka 800 dygnsgamla kalvar tas i genomsnitt från sin mamma varje dag hela året.

Kalven och kon får aldrig tillfälle att njuta av varandra. Kalven får en konstlad blandning som mat och blir stående på 1,2 m² under sina första veckor. Det blir inte bättre sedan heller. Är den född sent på hösten eller strax efter nyår tillåter lagen att kalven inte ens får komma ut på sommarbete. Men i livsmedelsaffärerna finns mjölk att köpa till ett mycket lågt pris eftersom svensk djurskyddslagstiftning tillåter att mjölkkor och kalvar inte ges möjlighet att njuta av varandra.

Jag vill se lagändringar som garanterar likhet inför lagen för alla tamdjur. Alla sorters däggdjur som människan har ansvar för borde omfattas av regler som garanterar att mor och barn ges möjlighet att njuta av varandra så länge djurbarnen behöver mammans mjölk och omsorg. För mjölkkor och deras kalvar är den tiden betydligt längre än 24 timmar.

Annika Rullgård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare