Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bättre klimat kan inte köpas för mer skattepengar

Oktober har varit den kallaste och regnigaste på fyrtio år kunde jag läsa. Visst har vi en klimatförändring, men vartåt det barkar har vi inte en aning om. Det stämmer nämligen inte med de datamoduler forskarna använder sig av, eftersom de visar att vi ska få det varmare.

Kalla mig klimatskeptiker eller vad som helst men jag växte upp med krigsårens bitande kyla och det eldades med ved, kol och koks över hela landet. Hur mycket luftföroreningar som spyddes ut under de vintrarna vet vi inte, men det var nog betydligt mer än vad de förhatliga bilarna ger ifrån sig numera under flera år.

En läxa vi äldre har fått lära oss är hur makthavarna är finurliga med att beskatta det som invånarna måste använda. Från att ha eldat med ved, kol och koks övergick de flesta till att använda eldningsolja. Det var bekvämt och billigt men säg det som varar för evigt. Oljan blev dyrare och istället för oljebrännare monterades elpatroner i värmepannorna, för elen var billig.

Det stod inte på förrän elpriset sköt i höjden och luftvärmeväxlare fick ersätta elpannor och elelement. Den nya flugan är solceller som för miljöns skull subventioneras, men det här påverkar naturligtvis de skattepengar staten får in så någon form av skatt kommer antagligen att påverka även solceller, trots att de är miljövänliga.

Vädrets makter är nyckfullt, fråga de meteorologer som försöker spå vädret för en vecka framåt. En gång i tiden kunde landets invånare förlita sig till bondepraktikan som gav vägledning om hur vädret skulle bli. Märkligt nog fungerade det lika bra som de väderprognoser vi kan se på tv. Men någonting har hänt i den övre atmosfären som skapar jetvindar som påverkar vädersystemet.

Tror inte någon med säkerhet kan säga vad som orsakat förändringen till ett ostadigare klimat och våldsamma naturkatastrofer. Man talar om global uppvärmning men i själva verket handlar det om lokala värmeböljor. Varför vissa områden i vår värld drabbas av denna typ av klimatförändring vet vi inte heller, kanske är det en ödes nyck eller en hämnd på människan därför att den lägger sig i vad som skött sig själv i miljontals år.

Men för inte minst vårt land har en framtida klimatkris inneburit massvis med pengar till statskassan i form av miljöskatter och miljöavgifter. Det är bara att använda sunt förnuft för att komma fram till att pengarna som betalas in inte kan förbättra miljön, den går inte att köpa. Naturligtvis borde vi få en utförlig redovisning om vad pengarna går till, det skulle säkert förvåna till och med miljövänner vad de mesta av pengarna går till.

Sven-Erik Hemlin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare