Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Blir 2020 året med arbetslöshet och misär som kommer att förändra världen?

Jag föddes i Stockholm 1937 och bodde där tills jag gått två år i skolan. På somrarna var jag ofta i Ockelbo hos min mormor och morfar. Morfar var då kassör på Kopparfors huvudkontor och familjen bodde i en tjänstebostad som nu är riven men som då låg på Rabo nere vid järnvägsspåret in till Ockelbo station. En grusväg gick förbi tomten och över järnvägsspåret ner mot Testeboån. Tågen som åkte mot stationen saktade ofta in eller till och med stannade och tågen från stationen kröp ofta framåt då de var en lätt uppförsbacke och farten inte hunnit upp.

Jag och många med mig tittade ofta på tågen under den här perioden 1940–45. Kriget böljade både i Finland och Norge. Sovjet anföll Finland den 30 november 1939 (Vinterkriget) och Norge ockuperades av Tyskland april 1940. Vad jag såg var tåg med både personvagnar och godsfinkor som stannade utanför mormors hus på väg norrut med unga män. De som kunde tyska pratade med dem och kastade äpplen eller andra godsaker till dem.

Tågen som gick söderut kröp förbi och vi såg män i vita förband, ofta stora och om huvudet. I sovvagnar skymtade liggande med vita förband om kropparna. Jag var väl mellan 4 och 6 år dessa år.

Under krigen 1939–45 levde vi i Sverige i fred men med många yngre män var inkallade. Min pappa låg i flera omgångar i Norrbotten vid Kalix eller Torne älv. Jag såg inte mycket av honom den tiden.

Mycket militär tågtrafik pågick inom ett avtal med Tyskland. De största transporten med tåg var när 15 000 soldater med beväpning transporterades från Oslo genom Sverige till norra Finland när fortsättningskriget mellan Tyskland och Sovjet började i juni 1941. Efterkrigstiden blev en gyllene period för Sverige och välståndet ökade för alla.

Men blev det så för alla?

Skjutningen av Österike-Ungerns tronföljare i Sarajevo startade första världskriget 1914. Europas karta ändrades och världen fick sitt första kommunistiska land som följd. Storbritannien förlorade sin ledande roll.

Börskraschen 1930 i USA och också i resten av världen fick till följd att Hitler kom till makten i Tyskland och ett andra världskrig genomleds 1939–1945. USA blev den ledande makten.

Ett farligt virus drabbar nu världen med oanad kraft. Blir 2020 året med arbetslöshet och misär som kommer att förändra världen? Abdikerar västvärlden och diktaturen Kina tar över ledningen från USA? Den liberala marknadsekonomin begravs?

Björn Frankson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare