Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bönder sitter i fåtöljen och håvar in bidrag

Svar till John Widgren (M), landsbygdspolitisk talesperson.

Ska inte trassla in mig i den djungel av bidrag som EU skickar ut till Sveriges bönder. De flesta bönder röstar trots allt borgerligt, de flesta på Centerpartiet och vi vet ju lite till mans vad borgerligheten tycker om bidrag i allmänhet.

Men nu helt plötsligt ligger ansökningshandlingarna om EU stöd högst upp på bordet hemma i bondeköket och anses vara mycket viktiga, och som absolut inte får glömmas bort. Ibland går det bra att titta åt ett annat håll, speciellt när det gagnar en själv.

Läste precis Moderaternas debattinlägg i Arbetarbladet om självförsörjningsförmågan inom svenskt Lantbruk att den inte räcker till vid kristider. Min uppfattning är att när dessa frikostiga bidrag från EU började bli tillgängliga avtog viljan och intresset för bonden att utnyttja sin mark till sista kvadratmetern för vettig odling. Det är bekvämare att luta sig tillbaka i fåtöljen och kolla kontot om det kommit in något bidrag precis som många andra svenskar gör.

Det enda krav bonden har förutom ansökningsprocessen är att slå av den del av marken som motsvarar bidraget en gång per säsong. Håller det på på det viset år ut och år in kan man förstå att det är svårt att öka produktionen. Vill ni moderater få något grepp om försörjningsfrågan borde ni börja där. Någonstans har jag läst att Sveriges åkerareal har minskat med 20 procent, så börja med att odla upp den till att börja med. Även om mycket har gått åt till stadsplanering då borde det finnas yta kvar.

Helge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare