Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Civilsamhället vill mer än politikerna i flyktingfrågan

Regeringen och andra politiska makthavare driver intensivt tesen, att Sverige gjort sitt då det gäller migration och integration och att det numer är andras tur. Ett torgfört förhållningssätt som långt ifrån alla ställer upp på. Det visar en aktuell undersökning.

Opinionsinstitutet Novus har på uppdrag av Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska Kyrkan undersökt påståendet. De partier som alltid sneglar på mätningar av väljarströmmarna har anledning att titta lite mer noggrant på resultatet. Jag påstår att man inte är i fas med sina väljare.

Över sju av tio tillfrågade anser att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig språket ska få en möjlighet att stanna här. Sex av tio anser, att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. Lika många tycker att humanitära skäl väger lika tungt, till exempel svårt sjuka barn eller vuxna.

De som motsätter sig detta är alltså i klar minoritet. De som är verksamma i civilsamhället känner inte igen den så kallade allmänna opinionen, men högljudda företrädare för inte minst vissa politiska partier gör allt för att övertyga om att de humanistiska principerna nått vägs ände.

Resultatet av Novus undersökning är hoppingivande och uppfordrande för det politiska systemet.

Mats Rikard Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare