Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags att stänga minkfarmerna!

Varje år dödas cirka 500 000 minkar i Sveriges pälsindustri. När en mink fyller 6 månader avlivas den med hjälp av koldioxid, en bevisad plågsam metod. Fram till den dagen har minken levt i en onaturlig miljö som lett till svåra beteendestörningar och som fått den att bita andra och sig själv blodig.

Den svenska djurskyddslagen säger att alla djur ska få utlopp för sina naturliga beteenden, vilket inte följs i svensk minkfarmning. I det vilda lever minkar ensamma i stora revir nära vattendrag där de simmar och dyker. I fångenskap bor de två och två i små gallerburar där de inte har någon möjlighet att bete sig naturligt.

Minkarnas vidriga och osanitära levnadsförhållanden har nu återigen uppmärksammats i media, nu som grogrund för coronaviruset. Situationen är så illa att Danmark, Frankrike och Irland beslutat att avliva alla minkar för att stoppa spridningen. På några farmer har personal redan smittats. Ett flertal länder i Europa har redan tagit ett beslut om att avveckla sina minkfarmer. Det är dags för Sverige att göra likadant!

Djurens Rätt har 4 krav till Sveriges regering:

1. Stoppa minkuppfödning under pågående pandemi.

2. Ta fram en plan för avveckling av minkfarmer för att säkerställa att detta inte sker igen.

3. Utred hur omfattande smittspridningen varit på svenska farmer och gör detta offentligt.

4. Utred omställningsbidrag till de minkfarmer som måste avveckla sin verksamhet.

Besök djurensratt.se/stang-minkfarmerna och gör skillnad för minkarna!

Djurens Rätt Gävle-Sandviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare