Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dags för Gästrikland att göra som Österuropa – och bygga nytt i klassisk stil

I nya undersökningar ser man att svenskar inte bara föredrar klassisk arkitektur utan dessutom betalar 40 procent mer för en bostadsrätt i klassisk stil jämfört med en i modernistisk.

Detta visar vad som borde gälla i Gästrikland vid nybyggen och ombyggen.

Faktum är att en ort eller stads attraktivitet i stor utsträckning beror på vilken stil byggnader, både offentliga och privata har. Betonglådor, funkis och bruna kommunhus som ser ut som upp och nedvända finlandsfärjor är alltså inte framtiden. Trä, utsmyckningar, puts, proportionerliga former är framtiden.

Bygg klassiskt, pimpa upp slitna hus och bygg om fasader till offentliga byggnader som man gör i Östeuropa. Ha fina lyktor och papperskorgar i mässing och gjutjärn, torg med fontäner, parker och vackra träbänkar. Städer som Gdansk, Dresden, Riga, Berlin och ett otal byar och småstäder gör likadant och blir mer och mer attraktiva, färgrika och exklusiva.

”Det grå Östeuropa” är borta, man kan mer tala om ”det grå Norden” med all dess hemska grå modernism och förstörda, förfulade städer.

Det är dags för oss att göra likadant, bli attraktiva och få allmänhetens förtroende igen genom att utforma städer och byar på ett vackert sätt med ombyggnationer och nybyggen i klassisk stil, gärna med lokala kännetecken och lokala byggföretag. Detta kommer öka handel, företagsamhet, kultur, välmående och turism i mångfald – var så säkra.

Framtidens klassiska arkitektur

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare