Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Dåligt av ögonkliniken – fick ingen information att jag flyttats

Vem på ögonkliniken, Gävle Sjukhus, kan svara?

Hur kan man som gammal patient med diabetes och registrerad på ögonavdelningen bli överflyttad till något som heter Digifundus OY utan att ha fått någon form av information?

Måndagen den 18/11 ringde jag ögonavdelningen för att höra om/när har jag tid, har väntat över 3 år på ögonbottenkontroll? Svaret chockade mig – du är överflyttad till Digifundus OY som håller till på Läkarhuset. Du måste ringa dem.

Vart är vi på väg? Under många år blev man kontrollerad varje år, sedan blev det ändrat till vartannat år. Nu har jag väntat över tre år. På min andra fråga om tid sedan juni fick jag beskedet om överflyttning till ett privat bolag som jag inte ens kan hitta att de finns i Gävle om jag letar på hitta.se.

Är inte ute efter att få någon form av prioritering. Men kräver att få information när man gör en förändring som gäller min hälsa.

Jan Bergström

SVAR DIREKT:

Hej Jan

Vi beklagar att du inte har fått information om att dina kontroller flyttats över till en annan vårdgivare. Information har gått ut till allmänheten via annonser men tyvärr inte individuellt, numera får alla nya patienter remissbekräftelse där det står att det är Digifundus som kallar. Genom att anlita dem förbättras tillgängligheten till ögonvården. Vi kortar de mycket långa väntetiderna för ögonbottenscreening av diabetiker där många står i kö för en kontroll. När screeningen kan utföras på tre orter blir resvägen också kortare för många patienter. Digifundus beräknar att efter årsskiftet kunna utföra fotograferingen inom patientens måldatum, alltså det datum som läkaren bedömt att patienten skall få sitt besök inom.

Det är Digifundus som fotograferar patienten och bedömer bilderna. Om inga eller lindriga förändringar ses skickar de svar till ansvarig diabetesläkare/diabetessjuksköterska. Patienten sätts upp på Digifundus väntelista för ny kontroll med lämpligt intervall. Om mer förändringar spåras skickas svar till ögonmottagningen för fortsatta kontroller inom ögonsjukvården.

Sandra Andersson, verksamhetschef ögonmottagningen Region Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare