Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Demokratin är i gungning när det gäller vindkraftsparken

Politikerna ska fatta beslut om strandnära vindpark eller ej på Utposten strax utanför Iggön/Säljemar. Svea Vind - som själva angett avsikten att sälja tillståndet till utländsk projektör – skriver hela beslutsunderlaget.

Har politikerna läst och synat fakta i ansökan? I företagets ansökan anges att Försvarsmakten inte har något att erinra mot vindparken. Detta stämmer inte. Försvaret har gått in med skarpt förtydligande till Mark- och miljödomstolen att det var ett preliminärt beslut 2016, endast om platsens koordinater, men att det krävdes mer information. När de fick mer information sa de nej både 2017, 2019 och 2020. Försvarsmakten motsätter sig vindparken Utposten för att ”den skulle innebära påtagligt skada på riksintressen för totalförsvarets militära del.”

Mitt under pågående kommunalfullmäktige meddelar en ledamot i talarstolen att Svea Vind ringt och sagt att Försvaret tagit fel på område. Kan man ringa till sittande kommunfullmäktige och ändra i beslutsunderlag?

Om politikerna läst Svea Vinds ansökan skulle de inte återge att Svea Vind gjort en tioårig fågelstudie. Ett företag som funnits i tre år? Detta stämmer inte. Om man läser ansökan består fågelinventeringen av 1,5 dags utflykt. En stor del handlar om ett annat område, resten plankas från Fågelklubben och Artdatabanken. Vilka andra "fakta" har fabricerats i ansökan? Läs den och begär ut yttranden från remissinstanserna innan beslut!

Här kan man se fullmäktigedebatten, Gävle kommuns hemsida

Medborgare (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare