Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Demokratin urholkas när vi medborgare inte får tänka själva

Svar Hans Skagerlind: "Demokratin urholkas när privata aktörer tar över"

Jag börjar diskussionen med att säga att jag, liksom majoriteten, tycker att riskkapitalister skall vara förbjudna att delta i upphandlingar. Tittar du på statistik på öppna jämförelser (SoS Art.nr:2020-0-6901) så ser du siffror kommun för kommun. Arbetarbladet sammanställde de bra för några dagar sedan.

Gävle kommun har utgångspunkten att medborgarna kan tänka själva, medan min kommun Sandviken inte har det. Nu är statistik bara en hint eftersom varje fråga som ställs till brukarna/kunderna/medborgarna i sig torde ha underfrågor. Gävle kommuns siffror har bra siffror och negativa siffror – och det skiftar på privata utförare och offentliga utförare.

Så vad beror det på? Att det inte handlar om utföraren kan vi direkt konstatera utan mer handlar det om hur man bygger sin verksamhet. Hur man anställer och säkerställer sitt uppdrag, god lön, bra arbetsscheman, nyckelpersoner, utbildning, restid, med mera. Hur man handskas med LAS är garanterat också del i den stora personalomsättningen som skapar osäkerhet hos kunderna och hos medarbetarna.

Våra vårdbiträden och undersköterskor i hemtjänst gör ett otroligt viktigt och bra jobb, frågan är mer om deras ledning är lika bra. Det ser också ut som om det inte spelar någon roll om det är privata eller offentliga utförare. I Sandviken går det inte att jämföra eftersom vi har förmyndare och kommunen bestämmer vad som är rätt och fel för oss. Jag valde att tolka allt över 90 procent som godkända siffror.

Michael Arvidsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare