Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är dags att återföra skolan till staten

Kommunalisering av skolan blev den misslyckade reform som jag har skrivit insändare om.

Att det inte skulle fungera kunde nog vem som helst förstå då kommunstyrelserna var sammansatta av flera partier. Där det var socialdemokrater som styrde vågade de inte refusera ett förslag från något annat parti om det gällde någon populär fråga, som till exempel en idrottsanläggning, därför att då förlorade de röster i nästa val. Det parti som kom med sådana förslag var vinnaren även om det kunde leda till höjning av kommunalskatten. Alla har nu sett det misslyckandet, så det är dags att återföra skolan till staten. Då gäller det hela skolområdet, friskolor och andra liknande  skolor.

Samma sak gäller den misslyckade regionalpolitiken. Till och med Svenska Dagbladet hade ett stort inlägg där de beskrev vad som hänt genom användandet av kömiljarderna för att göra sjukvården billigare. Det har gått ut över personal,  lagerhållning av sjukvårdspersedlar. Så kan det gå när SKL, numera SKR, fick styra den organisationen, och har också den politiska makten.

Jag har refererat till boken Välfärdsfabriken men inte fått någon respons. I Stället har besparingarna använts till köp av konsulenttjänster och Amerikaresor. Förtroendevalda som inte kan granska de förslag de fått från konsulenter eller den kår  som sysselsattes av alla administratörer som regionerna och SKR anställt – 32 procent mot 2 procent vårdpersonal.

Behövs regionerna i nuvarande omfattning? Nej! Förstatliga sjukvården och överför de  frågor som gäller annat än sjukvård till Länsstyrelserna. Vad har regionerna med jaktfrågor att göra, vilket är ett bland många andra exempel.

Det är inte alltid roligt att få rätt, men i de här frågorna kan jag sträcka på ryggen.

Karl Gustav Skoog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare