Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är inte koffeinet i energidryckerna som tar död på våra barn

Svar till signaturen Teos insändare "Höj åldern på energidryck":

Teo, du har en poäng. Visst är det problematiskt med dessa drycker som ungdomar och i stor utsträckning barn konsumerar. Dock är energidryckernas koffeinhalt inte det problematiska ur ett vetenskapligt perspektiv då energidryck enbart innehåller cirka 30 gram per deciliter medan kaffe innehåller det dubbla. Enligt studier är det inte vetenskapligt belagt att energidrycken i sig är farlig, utan att det blir koffeinet som i för stora halter kan orsaka skakningar och liknande symtom. Ändå finns ingen åldersgräns på kaffe.

För att energi dryck ska bli farligt krävs det liter visa mängder i konsumtion. Det som blir det problematiska är en annan ingrediens, något som idag fyller 50-70 procent av barn och ungdomars kostcirkel: socker. Jag arbetar med barn och ungdomar och ser hur socker dagligen konsumeras i farliga mängder.

Det handlar om chips och kexchoklad – inte en halv kexchoklad utan flera hundra gram – mellan mellanmålen.

Det konstanta småätandet av socker bidrar till att normalviktiga barn blir allt mer sällsynt. Även det flytande sockret som finns i energidryck och läsk konsumerar i litervis, vilket orsakar diabetes, koncentrationssvårigheter, sömnproblem, fettlever, fetma, övervikt och bukfetma hos allt fler barn.

Idag skulle vi säga att barnen i Bullerbyn eller Pippi Långstrump var magra jämfört med barn i samma åldersgrupp idag. Barn ska inte kunna lägga på sig fett, deras kroppar är inte gjorda för det. Ändå är det mer vanligt med för feta barn än för smala.

Vi behöver inte förbjuda energidryck. Vi behöver höja sockerskatten som Norge. Idag kostar ett päron fem till sex kronor medan en chokladbit kostar fyra till fem kronor. Det är problemet.

MissTeatcher

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare