Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är inte vi pensionärer som tynger kommunens ekonomi

Öppet brev till politiker i allmänhet, och politiker i Gävleborg i synnerhet.

Kostnadsdebatten tar en allt märkligare vändning idag. Plötsligt är det vi pensionärer, som arbetat hela livet och betalat in skatt till våra egna pensioner bland annat, som är det stora problemet. Debatten borde istället utvidgas till en redovisning av hur alla kommunens kostnader fördelas.

Vad kostar skola, vård och omsorg var för sig? Vad kostar socialtjänst, invandring, arbetslöshet och andra insatser av olika slag?

Pensionärerna betalar fortfarande skatt av sin pension, dessutom är deras skattesats högre än den som arbetstagare betalar. Den åldrande befolkningens ökning i antal borde politikerna varit medvetna om sedan länge och långsiktigt planerat för.

Varför vågar inte våra politiker stå för att till exempel invandringen kostar mer än de från början beräknade?

Det är fegt att ställa den åldrande befolkningens (pensionärernas) behov i form av olika former av omsorg och andra omkostnader till svars, och i sammanhanget inte ens nämna kommunernas ökade omkostnader i form av skollokaler, personal, bostäder, sjukvård, tandvård, socialtjänst och insatser för de arbetslösa.

Beskatta höginkomsttagare och vinstdrivande företag mer än idag. Avskaffa privatiseringen av skattefinansierade verksamheter. Företagare och politiker behöver inse att med en allt större befolkningsökning, medan företagen skär ner på arbetstillfällen, så går ekvationen inte ihop.

Siw och Arne Sjölinder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare