Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det är lika lämpligt med vindkraftsparker i Stockholms skärgård som i Gävle

Lokalpolitiker inom Centerpartiet och Miljöpartiet talar om ansvar och ställa upp för Sverige när det gäller havsbaserad vindkraft. Man riktigt ser hur de sväller i bröstet av stolthet. Att förstöra Gävleborgs kustremsor med dess naturliv och turistmöjligheter. De lutar sig mot någon form av undersökning. Jag har hört och läst precis tvärtom. Så vad är rätt?

Varför får man inte läsa och höra samma tongångar om ansvar och uppoffringar från samma partiers lokalpolitiker och regeringsdito när det gäller Stockholms skärgårdar? Där är det knäpptyst. Det blåser lika mycket där och är lika lämpligt för vindkraftsparker.

Sedan kan man fråga sig varför det mestadels är utländska investerare som bygger dessa parker och varför elproduktionen många gånger går utomlands. Är det för Sveriges bästa? Vilka garantier har vi att dessa investerare finns kvar när rotorbladen ska bytas ut? Har de gått i konkurs då?

Ska man inte ställa krav på de som bygger och investerar? Att de måste garantera att utbytta rotorblad kan återvinnas innan de erhåller bygglov? Det måste vara samma förutsättningar för vindkraftsverken som det är för våra kärnkraftsverk, annars blir det svenska staten som får stå för dessa kostnader i slutändan. Om det nu rivs något överhuvudtaget.

Jag tycker att våra lokala Socialdemokratiska politiker ska tänka sig för när det gäller Gävleborgs kustland och hur vi medborgare kommer att rösta i framtiden, innan man faller in i ovannämnda lovsånger.

lassE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare