Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det borde räcka med böter – inte att en restaurang måste stänga

Annons

Det är inte att undra på att Gävle kommun ligger på 260:e plats av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs barometer över företagsamheten. Nu har man återigen visat hur klumpigt man kan sköta ett ärende för en restaurang. Bröderna Vesterinen har säkert gjort fel i sitt handhavande, men skall detta resultera i att de måste sälja sin restaurang, avskeda fem–sex anställda och själva bli utan jobb, kanske för flera år framåt? Det drabbar också hela familjer.

LÄS MER: 163 företagare ger Gävle bakläxa – kommunen slår bottenrekord

LÄS MER: Krögarbröderna Vesterinen säljer Fullriggaren

Skall kommunen få agera domstol och döma ut så här hårda böter? Borde det inte vara en riktig domstol som fick ta sig an ärendet och döma när det får så långtgående konsekvenser? Inte kan väl ett par tjänstemän på kommunen ha så stora befogenheter så de kan förinta en restaurang och ställa runt åtta personer med familjer på gatan. Det här måste få en ändring.

Om nu Vesterinens gjort fel, så borde de få betala någon form av straffavgift. Det skall kosta pengar att göra fel – inte en hel restaurangnedläggning. Man kan döma ut 10 000 kronor för enklare förseelser och kanske 50 000 för svårare fall. Detta svider säker för restaurangägarna, men de får behålla sina jobb och de får chansen att förbättra sin organisation och administration. Dessutom bör kommunen hjälpa till med problemen som restaurangerna har med sin administration, så de gör rätt enligt lagar och förordningar. Bättre hjälpa än stjälpa.

Bröderna Vesterinen har verkligen gjort mycket för restauranglivet i Gävle. Där de öppnat restaurang har det blivit mat av hög kvalité, ett vänligt bemötande och man har känt sig välkommen. Gävle kommun bör tänka om i det här fallet, och kanske andra också, och införa straffavgifter istället för nedläggningar. Eller fortsätt på den inslagna linjen och vi närmar oss plats 290 i Svenskt Näringslivs barometer.

Jag har själv drivit flera företag i 30 år och varit politiker i Gävle kommun i 17. Det borde man kanske ha fortsatt med, så man haft chansen att gå upp i talarstolen i fullmäktige och ändra på de här dumma förordningarna.

Kenneth Bognesand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare