Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns bara förlorare i krigen mellan små och stora skolor

Annons

Många grupper utkämpar idag regelrätta krig för sina skolor. Kriget avspeglas i lokaltidningarna och i lokalradion. Det finns artiklar om nedläggelser av skolor och insändar- och debattsidorna har skarpa och hätska inlägg för och emot. I kriget om små och stora skolor finns bara förlorare. Inga vinnare.

Eleverna förlorar allra mest på skolnedläggelser. De får lämna trygga och invanda miljöer och många blir långpendlare med långa och tröttsamma skoldagar som följd.

Föräldrarna förlorar också, med problemen att försöka att få ihop familjelivet. Engagemanget mot nedläggning är tidskrävande. Många föräldrar ger upp.

Friskolornas elevunderlag växer. Lärarna är också förlorare. Ingen frågar hur de ser på de små skolornas verksamhet och eventuellt flytt till centralorten. Lärarna räknas inte som en part, fastän de är processens huvudpersoner, givetvis tillsammans med eleverna.

Politiker som fattar de obekväma nedläggningsbesluten är alla förlorare, vare sig man stöder förslagen eller inte, det vill säga majoriteten eller oppositionen. Politikers anseende blir ännu mera skamfilat och luggslitet. Styrande partier tappar väljare och politikerhatet växer.

Ansvariga tjänstemän får ta stryk i ett nedläggningsbeslut. Tjänstemän är inte folkvalda, men har stort inflytande och stor makt, när de folkvalda politikerna är svaga. Tjänstemannamakten ökar. Ett evigt dilemma för demokratin.

Alla är förlorare i det pågående kriget om nedläggning av skolor. Skolnedläggelse bör vara den absolut sista och den enda utvägen, när alla andra möjligheter har diskuterats noga och prövats.

Åsa Morberg, docent

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare