Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Det finns massor av potentiella bostäder – vi måste bara se dem

Annons

Vi får höra och läsa om och om igen att det är brist på bostäder till svenskar. Men är det verkligen brist på detta? Eller beror det kanske på hur vi ser på det hela?

En fakta är att att vi inte har obegränsad mark som kan bebyggas. Och med tanke på miljö och resurser, med tanke på att vi behöver snarast bevara naturen, skogar och även odlingsmark till vår mat kan det inte vara lösningen att leta efter mer och mer ny mark som kan bebyggas. Vi behöver använda resurserna som redan finns! Och de finns mer än tillräckligt tycker jag.

Först och främst tycker jag att det är lyx och ”slöseri av resurser” att det till exempel finns människor som bor helt ensamma i stora hus och lägenheter både i stan och på landet, som kunde delas med andra människor. Det är även lyx i mina ögon att ha flera privata hus, lägenheter eller stugor samtidigt för användning. Jag känner att det är inte läge för lyx för enstaka personer längre eller att bara tänka på sig själv, det är dags att tänka samhälle, gemenskap, miljöskydd och resurser till oss alla!

I städerna kunde man bygga om byggnader till bostäder som användes tidigare till annat och som står tomma nu. I städer med närhet till vatten kunde man till exempel använda kryssningsfartyg, som inte håller miljöstandard för att köra med längre eller inte duger längre för att köras med, som bostäder. De där fartygen kunde ligga i hamn och bli boende till studenter och äldre när man river ut väggar och gör hytterna större. (Underbart vore ju om även studenter och äldre kunde bo tillsammans på sådana tidigare fartyg och berika varandra).

Där jag ser ännu mer resurser för boende är dock på döende och hotade landsbygden. Här finns det otroligt mycket potential och byggnadsresurser med även mycket hög livskvalitet. Fler och fler byskolor, affärer och bensinmackar stängs ner, industribyggnader eller före detta företagsbyggnader står tomma och kunde byggas om till bostäder. När jag åker runt på landsbygden ser jag även många stugor, uthus eller ekonomibyggnader på tomter som är tomma eller fulla med saker som vi egentligen inte behöver. De där byggnaderna förfaller oftast bara och kunde byggas om till fantastiska, unika bostäder. Även fritidshus och stugor kunde så klart bi fasta bostäder. När fler och fler av oss människor bara vågar flytta till landet kommer vi därmed även själv skapa jobb på landsbygden.

Så det är bara att se möjligheterna för potentiella bostäder som finns i massor. Det gäller att gå över till att tänka ”vi” istället av ”jag”. Och att öppna sig för att dela tomter, hus och lägenheter med människor som vi väljer själva och som vi tycker om...

Silke Nordfjäll, Gästrike-Hammarby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons