Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det nya biblioteket bör få en klassisk utformning

När man har tänkt bygga ett nytt bibliotek för nästan en halv miljard kronor(!) så bör detta hus bli byggt i traditionell stil. Nuvarande modernistiska bibliotekshus har räckt cirka 50 år. Det säger något om modernismens ”omsorg” om skattebetalare.

Undersökningar visar att allmänheten föredrar traditionell arkitektur, närmare 70–80 procent. Länsmuseet i Gävle är ett gott exempel på tidlös arkitektur som håller och som alla älskar. När vackraste, mest omtyckta byggnader röstas fram så är det alltid ett hus i traditionell utformning, inte fyrkantiga lådor med konstiga former och sterila betong ­eller glasfasader. Det brukar bli skrytprojekt för styrande och elitistiska arkitekter ­utan någon omsorg för människorna som skall nyttja huset, ju konstigare och fulare hus som ritas brukar vinna. Detta är varken långsiktigt eller bra för en stad.

Förhoppningsvis så har man i Karlskrona förhindrat en modernistisk monstrositet till Kulturhus, i stället har det lagts fram ett klassiskt och vackert förslag. Hoppas att politiker, byggbolag och byggnadsnämnder i Gästrikland tar sitt förnuft till fånga och erbjuder flera förslag i klassisk tappning som allmänheten får rösta om. God estetik måste bli viktigt i nybyggnationer av ­offentliga byggnader. Se idrottshallar som reser sig som betongsuggor ur marken och förstör i övrigt vacker miljö; såsom Gävles och Sandvikens nya arenor eller Ockelbos ishall, grå och trist som förstört ett vackert pittoreskt område, i övrigt lite likt Bullerbyn. Måla om eller sätt på röd träpanel åtminstone. Alltså, mer klassisk ­arkitektur åt folket!

En vän av den vackra hållbara byggnadsmiljön

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare