Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det var inte bättre förr – när det gäller våra löner

Det var bättre förr är ett ord som ofta sägs i diverse sammanhang, dock i denna kontext nämns det sällan: Lön. I många forum och personalrum talas det om hur illa det är, att de som kommer in på arbetsmarknaden tjänar bättre än den som arbetat i 30 år. Men tänk efter, när du som arbetat i 30 år fick din anställning klev du troligen in på samma lönestege som den dåvarande anställde som ”arbetat i 30 år”, högst troligt tjänade du då bättre än dina föregångare.

Jag vill påstå att löneutvecklingen har med löneindex att göra. Ingångslönerna höjs i snabbare takt än de påslag den anställde får varje år. Det går därav snabbt att räkna ut att den som började sin anställning på en lönenivå, låt oss säga vid 17 000 kr och sedan har en löneökning om 2 procent varje år kommer högst troligt att hamna på samma nivå som en ny anställd har 20 år senare när ingångslönerna höjts till låt oss säga 28 000 kr.

Även pensionärer påtalar hur mycket bättre vi yngre kommer ha det i plånboken, men jag vill påstå att denna pensionär har det betydligt bättre än vad dennes föräldrar och föräldrars föräldrar hade det. Och högst troligt är det att jag om 30 år som sitter i fikarummet och gnäller på att min lön är densamma som den nu examinerande 30-åring som fått sin första lön.

MissTeacher

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare