Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: En härlig sommardag i småskaliga skogsbygden

Vaknade till lövsångarens och svarthättans melodiska underbara sång utanför det öppna sovrumsfönstret. Vid morgonfikat vid den väldoftande gamla rosbusken sågs en skogshare hoppa fram längs den lilla grusvägen. I äppelträdet, i vars skugga vi satt, hördes trädgårdsångarens varningsläte. Talgoxen flög fram och tillbaka med fjärilslarver till ungarna i holken vid skogskanten. Ladusvalorna kvittrade i luften under en klarblå himmel. Smultron lyste inbjudande röda på ängen vid vattenkällan. Sädesärlan jagade insekter med sin vippande stjärt  på den nyklippta gräsmattan. Nyutslagna gula näckrosor blommade vackert på det spegelblanka vattnet i den närliggande insjön, där morgonbadet intogs i det ljumma vattnet.

På kvällen hördes storlommarna vemodigt ropa från sjön. Smålommen flög med siklöja i näbben till ungarna i den lilla tjärnen på myren. Morkullan flög varv efter varv på sitt sedvanliga sätt markerande sitt revir. Göken ropade i väster trots att klockan var 11 på kvällen. Från halvön i sjön skällde en råbock. Solnedgången blev vacker mellan tallarna i nordväst.

En härlig sommardag är till ända i den småskaliga skogsbygden.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare