Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Finns ingen anledning längre att ha kvar Systembolagets monopol

Annons

Säg ordet alkohol i det här landet och det blir ett himla väsen. Moderaterna tycker nu att man kan öppna Systembolaget även på söndagarna och det har fått Göran Greider att reagera – så till den milda grad att han tvingas skriva en ledare. Han inleder den med att tycka synd om barnfamiljer, med flera, om alkoholen tillåts flöda fritt, och gud hjälpe oss från alla faror om så blir fallet.

Längre ner i ledaren konstaterar han dock att konsumtionen minskat jämfört med för tio år sedan, vilken i stort sammanfaller med då Systembolaget utökade öppettiderna med att ha öppet även på lördagarna. I logikens namn skulle alltså konsumtionen minska ytterligare om man började med söndagsöppet. Dessutom, trots monopolet, kommer bara 2/3 därifrån.

Sen kommer nästa, Hans Skagerlind, och kallar förslaget populism.

Frånsett Finland så är det bara Sverige som har ett monopol på alkoholen inom EU. Det borde vara dags att ändra på den saken nu. Förvisso kan Systembolaget få vara med i konkurrensen om kunderna för numera finns inga bärande argument att ha detta monopol kvar. De som kämpar emot sådana tankar är främst alkoholimportörerna som tjänar grova pengar som har bara en kund att hantera samt idoga spillror hos den forna nykterhetsrörelsen.

Det vore praktiskt för min del att göra inköpen på söndagarna av flera skäl, men det bästa vore om inköpen kunde göras i samband med matinköpen för då skulle jag slippa åka flera mil i onödan.

Seth

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare