Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fler borde bada och sola nakna

Snart blir det sommar igen där vi människor älskar att bada och sola. Vi gör det för det mesta med alltid baddräkt på oss. Eftersom vi är konditionerade i att göra så.

Vi är vana vid att se våra partner, barn, syskon och förälder nakna, även främmande människor i en bastu. Men att träffa människor vid en sjö som badar eller solar nakna känns på något sätt fel för oss. De där ”konstiga” känslorna får vi inte med födelsen, de får vi genom socialiseringen och konditioneringen i våra moderna samhällen. Vi föds nakna, det är vårt naturliga tillstånd. Och för bebisar och barn är det helt naturligt att vara nakna tills de blir påverkade av samhället med sina normer och konditioneringen.

Någon av lagstiftarna har någon gång väl börjat att tycka att det är skadligt för oss människor att se varandra nakna när vi badar och solar på ”offentliga” ställen. Hur skadas vi genom att titta på andra människors kroppar som är precis lika uppbyggda som våra egna? Hur skadas vi av att njuta av att få titta på andras vackra kroppar, precis som vi tittar på en häst eller hund som vi tycker är vacker, eller ett träd, en vacker solnedgång? Hur skadas vi när vi njuter av att känna oss härligt fria utan kläder, när vinden och solen får smeka obehindrad vår hud?

Om vi människor började vara, bada och sola nakna på offentliga ställen betyder detta inte att vi kommer att utföra sexuella handlingar i offentligheten. Det betyder bara att vi kommer tillbaka till det helt naturliga som vi inte behöver skämmas för. Att få vara nakna för oss tillbaka till något som vi moderna människor har tappat bort, det läker något i oss.

Låt oss börja befria oss från en konditionering som inte gynnar någon. Låt oss börja få en naturlig känsla för våra (nakna) kroppar igen.

Jag njuter i alla fall av att bada och sola naken och tänker inte att sluta med detta :-) Och jag hoppas att fler människor börjar med det.

Silke Nordfjäll, Gästrike-Hammarby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare