Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Flera forum finns där man kan lyfta problem med arbetsmiljön

Annons

Svar till Kjell Stenvall och Eva-Lena Larsson: Gävle kommun måste se över den orimliga nattjouren

Vår centrala arbetsgivarorganisation SKL (Sveriges kommuner och landsting) har tillsammans med Kommunal enats om en bilaga, bilaga J, till vårt centrala kollektivavtal. Bilagan gäller särskilda bestämmelser för medarbetare som har jourtjänstgöring på natten i verksamheter som riktar sig till personer med funktionshinder. Enligt bilaga J får medarbetare tillgodoräkna sig hälften av jourtiden som arbetstid och får jourersättning och OB för resterande halva. För andra medarbetare som har jour men inte går på bilaga J så tillgodoräknas enbart faktiskt arbetad tid som arbetstid.

Gävle kommun tillämpar bilaga J så som den är utformad. Det vi enligt bilagan har möjlighet att göra avsteg ifrån är att förlägga annat än akuta insatser mellan kl. 00-06 efter överenskommelse med Kommunal.

Det är tråkigt att ni upplever att detta kollektivavtal påverkar er arbetsmiljö negativt. Upplever ni arbetsmiljöproblematik på arbetsplatsen har Gävle kommun flera forum att lyfta dessa frågor i, bland annat arbetsplatsträffar, andra samverkansforum och i våra skyddskommittéer.

I frågor som berör kollektivavtal sker dialogen med våra fackliga parter på kommunövergripande nivå och inte direkt med enskilda medarbetare. Kommunal har alltid möjlighet att kalla till överläggning i frågor som berör deras medlemmar.

Vinita Thyberg, förhandlingschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare