Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förbättra näringslivsklimatet – använd sunt förnuft i stället för nej-sägande

Än en gång har Gävle kommun hamnat långt ned på Svenskt Näringslivs årliga ranking av näringslivsklimatet. På plats 287 av landets 290 kommuner när det gäller kommunpolitikernas attityder till företagande. Samma dåliga placering när det gäller tjänstemännens attityder. Är någon förvånad? Inte det minsta, trots uttalade ambitioner från både kommunledningen och oppositionen. Låt oss ta tre exempel på hur näringslivet och företagandet motarbetas.

LÄS MER: "163 företagare ger Gävle bakläxa – kommunen slår bottenrekord"

För det första ska 150 aktiva företagare på Näringen bort för att ge plats åt bostadsbebyggelse. Genom ett avtal mellan kommunen och staten har nämligen planering påbörjats för att bygga 6 000 bostäder, där egentligen ingen vill bo. Närhet till hamnen, god infrastruktur och nära till kunder gör att de 150 företagen, varav många är grossist- och logistikföretag, har etablerat sig på Näringen. De vill inget hellre att investera och vara kvar där. Men nix säger kommunen.

Exempel två är området alldeles norr om Staketgatan där ett tiotal företagare ska bort för att ge plats åt ny järnvägssträckning till hamnen genom en skarp kurva. Ett antal privatägda fastigheter måste lösas in och rivas. Kommunen och Trafikverket har de senaste tio åren gjort klart för en S-kurva över Näringen. Denna sträckning ska nu skrotas just som det är klart att sätta spaden i marken. Hittills nedlagda kostnader, 30–50 miljoner kronor, av våra skattemedel tycks kommunledningen inte bry sig om. Förklara detta?

Exempel tre är nedläggningen av Rörbergs flygplats. Trots protester från flera företagare och organisationer har de måst flytta och offentliga verksamheter påverkats negativt, till exempel brandförsvar och lantmäteriets flygfoto, numera i Borlänge. I ett läge när mycket i samhället måste omprövas på grund av pandemin är det ytterst märkligt att det kommunala intresset för Rörberg är lika med noll. Microsofts nya anläggningar kan också behöva företagsflyg i närområdet.

Visa oss företagare respekt och uppmuntran. Stötta till exempel de privata näringsidkare som vill utveckla magasinsområdet. Använd sunt förnuft i stället för nej-sägande och att hitta hinder, särskilt på tjänstemannanivå.

Tänk om kommunens budskap i stället kunde vara: Vi satsar på er företagare på Näringen; vi bygger järnvägen till hamnen där vi redan plöjt ned 50 miljoner kronor; vi utvecklar Rörberg till en flygplats för säkerhet, beredskap, fossilfria transporter, företagsflyg med mera för ”efter pandemin-behov”. Då kommer kommunen säkert att hamna högre på Svenskt Näringslivs lista över positivt näringslivsklimat, kanske til och med före Tierp (plats 36) och Ockelbo (plats 183).

Företagare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare