Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gävlebor, alla behövs i kampen för en framtid

Annons

Världen befinner sig i en klimatkris och Gävle kommer inte att skonas. Krisen beror på mänsklig inverkan och är så allvarlig att skolelever offrar sina utbildningar för att kräva förändring. På fredag den 27 september vill vi att även vuxna stödjer oss. Det kanske känns jobbigt eller bökigt att strejka eller demonstrera, men vi ber er: Anslut er under så kort eller lång tid av dagen som ni kan. Ingen människa är för liten för att göra skillnad.

Klimatförändringarna innebär redan extrema väder och smältande glaciärer. Om inget drastiskt sker nu kommer den globala temperaturen att öka med 2℃ vilket skulle få ännu extremare konsekvenser, och om politiker inte agerar fort kommer vi se en planet präglad av svält, naturkatastrofer, krig och konflikt över naturtillgångar, fullkomlig kollaps av ekosystem och massutrotning av liv. Dessutom tillkommer den orättvisa aspekt att de stora företag och rika människor som gjort mest för att försätta oss i denna situation inte är de som kommer att få betala det högsta priset. Det högsta priset kommer att betalas av redan utsatta människor i länder som inte är rustade för dessa klimatförändringar.

Men det finns fortfarande tid. Tiden som finns är dock knapp och rinner ut. Makthavare runt om i världen låter den rinna ut rakt framför våra ögon. Men vi har fått nog. Vi skolstrejkande elever kommer att fortsätta strejka och ropa tills världens ledare inte bara lyssnar utan faktiskt hör och börjar agera.

Den omställning som krävs för att rädda vår framtid måste ske med politiska styrmedel, och därför blir det livsviktigt att vi trycker på våra folkvalda politiker. Vi behöver vara många. Och det finns flera olika sätt du kan ansluta på. Kan du kanske ta med dig din lunch ut och stå med oss i en timme? Kan du stämpla ut tidigare? Är du pensionär och har tid att komma förbi? Vi uppmanar alla att strejka på Rådhustorget i Gävle den 27/9 från och med klockan 10.00, eller demonstrera klockan 18.00. Cirka fyra miljoner människor strejkade globalt förra fredagen den 20/9, och nu på fredag kan vi bli ännu fler.

Tiden för ursäkter och otillräcklig klimatpolitik är förbi. Vår framtid står på spel. Kom och gör din röst hörd för en rättvis klimatomställning idag, för imorgon kan det bokstavligen vara för sent!

Liv Hanérus, Fridays For Future Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare