Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gävleborg har stora möjligheter att hysa delar av vår vargstam

Svar till Stig Pettersson: Kränkande att beskylla jägare för illegal jakt

Tack Stig för din insändare gällande vårt debattinlägg om den omfattande illegala vargjakten.

En slutrapport av årets inventeringsresultat presenteras först i juni av SLU, och då vi vill förhålla oss till fakta avvaktar vi med att kommentera detta.

Gynnsam bevarandestatus är mycket riktigt 300 individer, vilket också är den miniminivå som aldrig skall underskridas i landet. Det betyder att vi måste ha en högre förvaltningsnivå som stammen kan balanseras kring för att det skall finnas utrymme för naturlig dödlighet, olyckor och skyddsjakt utan att man underskrider miniminivån. I Gävleborg är miniminivån satt till 3,5 föryngringar och förvaltningsnivån till 4.

Det innebär att utrymmet mellan miniminivå och förvaltningsnivå endast är fem individer. Vi anser att det är ett för lågt antal där det behövs minst 5 föryngringar för att kunna bevilja nödvändiga skyddsjakter utan att riskera att miniminivån underskrids.

Gävleborg är ett av de län som har stora möjligheter att hysa delar av vår vargstam då länet är stort och relativt glest befolkat vilket minimerar negativa socioekonomiska effekter.

Vi håller dock med om att vargstammen, som i stort enbart befinner sig i det mellersta förvaltningsområdet, borde kunna spridas över större delar av vårt land och vi skulle gärna samarbeta med Jägarförbundet i dessa delar om ett samförstånd kunde uppnås.

När det gäller den illegala jakten förhåller vi oss till SLU:s rapport som säkerställt denna och Brå:s studier som kommit fram till att dessa brott till 80 procent utförs av jägare. Eftersom Svenska Jägarförbundet har cirka 50 procent av samtliga jägare som medlemmar, är det troligt att Jägarförbundet därmed har stora möjligheter att påverka detta genom att aktivt förändra diskussionsklimatet och jägarkårens attityder till illegal jakt.

Daniel Ekblom, viltvårdsgruppen, Naturskyddsföreningen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare