Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gävles nya polishuset borde byggas på mejeritomten

Staten och kommunen söker efter en lämplig plats för ett nytt polishus i Gävle som ska inne­hålla polis- och åklagar­myn­dig­heterna, häktet med mera. Flera olika alternativ har vi kunnat läsa om. Till exempel under­söks kvarteret Herakles utefter Muréngatan närmast Staf­fansbron, den obe­byggda kommunala par­k­er­ingstomten mitt emot brandstationen samt en plats på När­ingen utefter Strömsbrovägen mitt emot Bejers Byggvaruhus. Andra alternativ är också aktu­ella. Egentligen är det svårt att förstå varför inte nuvarande polishus kan byggas ut och om i etap­per, men dömts ut trots bra läge i staden och goda möjligheter vid snabb utryckning.

Men vad händer? Gefleortens mejeri ska, som vi alla vet, tyvärr läggas ned. Detta innebär att det helt plötsligt dyker upp ett nytt, alldeles utmärkt alternativ för lokalisering av det nya polishuset. Bättre läge än i kors­ningen Södra Kungs­gatan och Parkvägen i Hemsta kan det knappast bli för polisen med hänsyn till de särskilda krav som ställs. Viktiga faktorer som att snabbt kom­ma ut på större trafikleder, lagom och lämpligt avstånd till centrum, ringa stör­ning på omgiv­ande bebyggelse och annan verk­samhet i när­området får anses uppfyllda. Dess­utom finns en relativt ny detaljplan på kvarteret Bilan där det tidigare låg en bensin­station. Där finns numera en byggrätt för ett kontors­hus på elva vån­ingar enligt en väl genomarbetad detalj­plan av Skoogs Arkitktkontor. De båda fastig­heterna där mejeriet nu ligger är enligt en artikel i GD (1/6) till salu.

Ett polishus i detta läge skulle vara utmärkt för Gävle. Läget kan till exempel jämföras med Uppsala nya polis­hus, några kvarter från centrum och utefter lättåtkomliga trafikleder. En stor fördel i Hemsta är att det också finns tillräckligt utrymme för dels behövliga kontors­bygg­na­der, dels nybygg­nation av byggnader som krävs för trygg polisverksamhet och parkeringsytor. Detta utrymme finns inte på de nämnda alternativen ovan. Dessutom finns en detalj­plan för mejeriet som enkelt kan ändras så att exploateringen skulle kunna komma igång snabbt.

Ett bra alternativ, polis, kommunpolitiker och allmänhet, eller hur?

Stadsplanerare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare