Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ge de runt 30 000 papperslösa uppehållstillstånd – så vi vet vilka vi har i samhället i coronatider

Om man arbetar med människor så handlar det ju ofta om att ingjuta mod I modstulna och hopp i de som tappat hoppet. Det har jag sett som huvuduppgift under de dryga 35 år som jag arbetar på advokatbyrå.

Jag ser hopp även i coronavirusets spår. I går kunde regering och opposition vara, såvitt det verkade, ganska överens om hur man kan lindra skadeverkningarna av corona. En annan fråga som är helt akut men tydligen ligger på ”strutsavdelningen” är papperslösa.

På slutet av 1980-talet och en bit in på 90-talet hade man tidsamnestier. Det lättade på trycket för Migrationsverket och Utlänningsnämnden. Människor kom i arbete och var inte kvar i limbo. Bosnienbeslutet 1993 gav 40 000 uppehållstillstånd. 1994 hade vi en barnamnesti som kanske gav något liknande. Ofta fick man stanna som före detta asylsökande efter kanske tre år, i vart fall barnfamiljer. Nu fortsätter Migrationsverket och domstolar att säga nej – trots att man kanske varit här i tio år eller mer. Vettlöst!

Det måste vara oerhört väsentligt för ett samhälle att veta vilka som är i samhället och vilka som är utanför systemet.

Nu har vi en gigantisk situation som är extremt olustig i coronatider. Vi har kanske 30 000 eller fler som lever i samhället och som hoppar mellan Sverige och andra länder för att de aldrig lyckats få uppehållstillstånd. Många är afghaner som inte passat in på regelverket, men det finns människor i limbo från alla världens hörn. Se till att få den här gruppen upp i ljuset. Se till att de som gått igenom asylprocessen och varit här länge, kanske tre år, får stanna.

Det måste vara oerhört väsentligt för ett samhälle att veta vilka som är i samhället och vilka som är utanför systemet. Vad kan inte hända med kriminalitet som inte kan utredas eller sjukdomar, som coronaviruset, när man inte vet varifrån den kommer och hur den ska kontrolleras?

Där har du Stefan Löven med samarbetspartner något att bita i. Gör det gärna så fort det bara är möjligt.

Tryggve Emstedt, advokat sedan 1987

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare