Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Girighetsviruset har funnits lika länge som människan

Nu råder coronahysteri i världen. Tv-nyheterna handlar närmast enbart om coronaspridning och dess följdverkningar. Vi har haft pandemier förr, till exempel fågelinfluensan för några år sedan. För att inte tala om spanska sjukan som tog många liv, eller pesten som under medeltiden dödade varannan människa. Själv, nu snart 85 år, drabbades jag av den första pandemin i vårt land under modern tid, asiaten, 1957.  

Men det finns värre virus än dessa, dessutom en smitta som få verka ta på riktigt allvar och som det inte forskas om vaccin mot. Den smittan har funnits bland människor så länge vi funnits på jorden. Jag tänker på GIRIGHETSVIRUSET, den giriga strävan efter makt och rikedom, som sprider sig och ökar i styrka med tiden.

Det har funnits perioder då den tonats ner, till exempel under andra världskriget då vi hade samlingsregering och maktsträvande politiker höll sig någorlunda lugna och även en tid därefter.

För inte så många årtionden sedan accepterade vi att en normal företagsledare tjänade 5 gånger så mycket som en av de mindre avlönade tjänstemännen i hans företag, idag har hans lön stigit till 50, kanske 60 gånger tjänstemannalönen. Det är girighetsviruset som slagit till och ökat i styrka och drabbar allt fler. 

Varför går vi med på detta? Fantasilönerna sliter isär vårt jämlika samhälle, till ingen nytta för någon. Inte ens till glädje för dem med fantasilönerna. De blir ju aldrig nöjda. De har inte någon möjlighet att göra sig av med så mycket pengar, men vill ändå ständigt ha mer och mer. Vi som ännu inte smittats av girigheten står oftast tysta och ser på utan att starta den revolution, som verkar vara enda botet mot sjukan.

Inte ens om direktören missköter sitt jobb blir han lottlös utan får ett avgångsvederlag som motsvarar 10–20 årslöner för den normale löntagaren. Varför är det så här? De högavlönade själva, som inte bara är företagsledare utan dessutom sitter i varandras styrelser och dunkar varandra i ryggen, påstår att dessa höga löner är nödvändiga om vi ska kunna behålla duktiga företagsledare i landet. Fan tro't ! Efterfrågan på svenska direktörer är inte särskilt stor i utlandet; faktiskt betydligt mindre än efterfrågan på lärare i svenska.

Nu handlar girigheten inte enbart om pengar utan också om makt, inte minst politisk. Botemedlet mot detta i en demokrati är förstås att inte tilldela makten till de mest giriga. Det är som Platon (ca 400 före Kristus) säger i sin skrift Staten: ”De som är bäst lämpade att leda samhället är de som inte önskar det, medan de som önskar det (just därför) är mycket olämpliga.” 

Något att tänka på i valtider. Att inte välja vissa av maktsträvarna är en sak, men hur ska vi komma åt girigheten när det gäller pengar? Som jag ser det finns bara en möjlighet: Häng ut dem till allmänt beskådande. Visa upp och fördöm dem i media. Påtala deras samhällsfarliga strävanden, håna dem för deras girighet. Förhoppningsvis hjälper det i de flesta fall. När dessa girighetssmittade idag visas upp i media är det närmast med aktningsvärda hyllningar. Korkat av de journalister som har möjlighet till att göra det omvända.

HÄNG UT GIRIGBUKARNA!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare