Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Glöm inte dem som alltid haft sommartid – året om

Ja, så har vi gått från sommartid till vintertid igen. Från många håll hörs gnäll över hur besvärligt det är med denna omställning. De som framför negativ syn på tidsomställningen i allmänhet, och sommartid på vinterhalvåret i synnerhet, hörs från både vanligt folk och från personer som framför sina ståndpunkter med hänvisning till höga akademiska examina.

En sak verkar de med akademiska examina som framför de stora faror som finns med att ha sommartid hela året ha glömt: Vissa har relativ, vissa andra sommartid året om, nu och sedan decennier tillbaka.

De som har sommartid året om relativt andra är alla de som alltid börjar sin arbetsdag klockan sju till skillnad från dem som börjar klockan åtta eller senare. Skiljelinjen mellan de som har ständig sommartid och de som inte har det går mellan de som har arbeten som karaktäriseras av tunga, monotona, ibland bullriga, ofta riskfyllda arbeten där man blir smutsig av arbetet, och de som arbetar på kontor. Skiljelinjen kan också sägas gå mellan de som på vintern sitter i varma sköna kontorsrum och på sommaren i rum med luftkonditionering och de som måste arbeta ute i ur och skur, under varma, till och med heta sommardagar och under kalla vinterdagar. En skiljelinje som går mellan tjänstemän och arbetare.

Om de som nu brer ut sig i massmedia om hur skadligt det är med sommartid året om verkligen tror på sitt budskap, förvånas jag över att de inte redan för länge sedan har tagit till orda och påtalat att det för alla, oavsett om man är verkstadsarbetare, grävmaskinist, byggnadsarbetare, med flera, är farligt för hälsan att börja sin arbetsdag för tidigt relativt solen. Klockan sju är ostridigt en timme tidigare än klockan åtta.

Jag kan inte annat än undra om de med akademiska titlar som uttalat sig i diverse artiklar har missat att det finns många människor, många yrkesgrupper som börjar sin arbetsdag minst en timme tidigare än de som finns på tjänstemannasidan av skiljelinjen.

Om det nu skulle stämma att sommartid året om skulle vara så riskfyllt för både kroppslig och psykisk hälsa som det påstås av dessa akademiker, borde de som nu uttalat sig omgående påbörja ett arbete med att rätta till denna orättvisa. Den har fått fortgå alldeles för länge.

Annika Rullgård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare