Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Gör om gör rätt med prishöjningen på kollektivtrafiken

Annons

Får nu läsa om att man ska höja de redan dyra biljettpriserna för att åka kollektivt. Min fundering är då hur man egentligen tänker? Ska inte bussen vara ett alternativ för de som kanske inte har råd med bilar? Det tjatas dagligen om att vi ska vara miljömedvetna, att vi ska åka mer kollektivt, minska utsläppen. Som följd till detta väljer regeringen att subventionera elcyklar och elbilar, så att höginkomsttagare kan åka runt och skryta om vem som spar på miljön bäst.

Vi dödliga, som kan tänka oss att åka kollektivt och inte har möjlighet att köpa en elbil för flera hundra tusen, ska då betala ännu mer för att åka kollektivt? Har länge röstat åt vänsterhållet, men den tiden börjar gå mot sitt slut.

Är inte själva poängen med kollektivtrafik att man dels ska spara på miljön, men även att det ska löna sig att välja bussen rent kostnadsmässigt istället för att ta bilen?

Jag har varit i några länder som ligger långt efter Sverige gällande infrastruktur, Grekland och Polen till exempel. Kollektivtrafiken i dessa länder fungerar som så att man köper en liten pappersbiljett, för ungefär 10 kronor, och åker på den.

Inga appar. Ingen reskassa. Du berättar vart du ska, köper en billig biljett, och känner dig nöjd, för att du dels transporterar dig billigt, men också gör en god gärning för miljön, i den mån det är möjligt, för just min plånbok.

Skatteökningar ska inte gå till att "spara in pengar" på dessa saker. Gör om gör rätt.

JJ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons