Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör så här för att slippa det störande bakgrundsljudet på tv

Svar till signaturen En pensionärs insändare "Tv-tillverkarna borde göra en knapp som stänger av bakgrundsljudet":

Det finns flera orsaker till att du upplever bakgrundsljuden på tv som störande vilket gör att du inte bra kan uppfatta den som pratar. Och det bästa är att du själv kan ordna så att du hör bättre. Det är så här: För det första är det oftast inte för högt bakgrundsljud. Ljudet som lämnar studion är väl avvägt i de allra flesta fallen. Jodå, så är det faktiskt.

Att du sedan inte uppfattar så bra den som pratar och att talet drunknar i bakgrundsljuden beror på följande. Och det går enkelt att lösa i nio fall av tio till mycket rimlig kostnad.

Vid stigande ålder försämras ofta hörseln. Vi hör ”grumligare”. Vi tappar delar av hörselområdet där just talet finns. Detta uppfattas som att talet drunknar i bakgrundsljuden. 

Gör så här så blir det bra eller bättre:

► Alternativ 1: Beställ en tid för ett hörselprov. Med de fina hörapparater som finns idag klagar man inte sedan på bakgrundsljuden. Kostnad cirka 1 700 kronor. Be också att få en sådan där grej att lägga under stolsdynan så att ljudet går direkt från tv:n till hörapparaten, utifall det det kanske skulle behövas.

► Alternativ 2: Ställ in ljudet på tv:n så att talet hörs bättre. Gå in i menyn och höj diskanten mycket. Kolla i bruksanvisningen.

► Alternativ 3: Många tv-apparater har bra bild men dåligt ljud. Köp ett par extra högtalare och koppla till tv:n. Ljudet blir oftast mycket bättre och man hör bättre vad som sägs. Fråga i radioaffären så får du råd och tips om detta.

Pensionerad fd ljudtekniker med hörapparat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare