Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gynna livsmiljön för fler arter än Homo Automobilis

Annons

I ett insändarsvar 11/8 meddelar Livsmiljö-kontoret att den senaste okänsliga avverkningen av buskar och träd längs Södra Skeppsbrons södra sida skett av säkerhetsskäl. Bilister som kommer från tvärgatorna har klagat på skymd sikt, dessutom var flera träd farliga på grund av sjukdom.

Att trafiken ökat kraftigt i området på senare år vet jag mycket väl, för den som cyklar och går gör den totala avsaknaden av övergångsställen att det vissa tider kan ta mycket lång tid att ta sig över gatan. Min sikt skyms ofta av bilar som står parkerade nära korsningarna, det är ett ökande problem på hela nedre Brynäs. Införandet av parkeringsavgift har inte hjälpt och för att få fri sikt måste jag gå långt ut i korsningen, vilket inte är så roligt när bilar svischar förbi. Detta behöver åtgärdas och biltrafikens hierarki brytas, för en mer mänsklig livsmiljö.

Att gynna livsmiljön för andra arter är Homo Automobilis borde ligga i kommunens intresse, då det finns en uttalad strävan att vara en framstående miljökommun, något som i förbifarten sagt liknar ett skämt för den som rör sig utan plåtskal i stan. Även fåglar och insekter har rätt att leva. Naturens mångfald utgör ändå grunden för vår överlevnad.

De bilister för vilka stora delar av staden uteslutande utgör en värdelös transportsträcka vinner.

De buskar och träd som fällts hade kunnat behandlas varsammare. Så nära korsningarna växte de inte och flera träd som sparats är äldre björkar, ett trädslag som inte uppnår särskilt hög ålder. Fler yngre träd kunde ha skonats, fler buskar också. De senaste månaderna har flera okänsliga avverkningar skett i områden där jag rör mig.

Stadens expansion har ett pris, och att räkna med varsamhet om det levande eller en förbättring av miljön är givetvis djupt fåfängt. Sanningen är att människan ödelägger allt i sin väg med sina maskiner. De bilister för vilka stora delar av staden uteslutande utgör en värdelös transportsträcka vinner. Entreprenörernas maskiner får inte stå stilla, de måste ge inkomst. En härskande mördarkultur föröder planeten.

När jag skriver detta är det tidig morgon på nedre Brynäs. Än är det tyst, bara på håll hörs den för vår kultur livsnödvändiga motortrafiken brusa, men snart börjar, som varje morgon sommaren lång, lövblåsar och grästrimrar tjuta. Livsmiljö ska skapas, utan pardon.

Camilla Dal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare