Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Här är fakta, Beckman, men du kommer inte gilla den

Svar till Lars Beckman: Kavalkad av förtal mot arbetslinjen från Jensen

Lars Beckman efterlyser fakta. Han ska få fakta – men han kommer inte att gilla den för den talar absolut inte till hans fördel. Han pratar om arbetslinjen och arbetslösheten i Sverige. Alliansen ska ha skapat ett läge där arbetslösheten i Sverige utrotades under Reinfeldt-åren 2006–2014.

Sanningen ser dock helt annorlunda ut. På 2000-talet var arbetslösheten som lägst 2001 med 5,8 procent och året efter Reinfeldt tog makten i Sverige (2006) nådde den återigen en ny lägsta nivå med 6,1 procent år 2007. På grund av en global finanskris 2008–2009 ökade arbetslösheten snabbt till 8,3 procent år 2008 och rekordnivån kom 2010 med 8,6 procent. Sedan har den rört sig sakta nedåt till en nivå om 6–6,5 procent år 2018.

Så sanningen är alltså att under åren med moderat regering, 2006–2014, så ökade arbetslösheten kraftigt (se bild). Sedan skriver Beckman att Alliansen minskade utanförskapet med 200 000 personer. Sanningen är dock att Alliansen slängde ut 200 000 personer från sjukförsäkringen under åren 2006–2014 (tyvärr fortsätter detta elände, knappast värdigt ett I-land).

Dessa människor blev av med sin sjukpenning eller sjukersättning över en natt. Jag vet, Beckman, jag tog hand om dessa i mitt arbete, vi arbetade stenhårt med att överklaga dessa ärenden, och i några fåtal fall fick människor rätt i domstol. Merparten blev verkligen helt utan inkomst. Försäkringskassan sa ”du kan arbeta” och Arbetsförmedlingen sa ”du är sjuk” och då fick de varken ersättning från Försäkringskassan eller A-kassan.

Alldeles för många av dessa 200 000 begick självmord. Beckman, vad säger du till deras anhöriga? Än idag bryr Moderaterna sig inte ett dugg om dessa människor i vad jag kallar totalt utanförskap – en helt ny nivå av utanförskap skapat av Moderaterna. Moderaterna, och i synnerhet du, har alltid i alla lägen sett till att fattiga människor ska göras ännu fattigare, det är inget nytt under solen. Och samtidigt berikat de redan rika – även med statliga pengar – det ser vi dagligen när ni skriker på mångmiljardbelopp som ska gödslas ut till rika. Din politik dödar människor.

Poul-Erik Jensen

Med det här inlägget sätter vi punkt för den här debatten.

/Insändarredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare