Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Här är kvinnor som platsar på Gävles walk of fame

Den var den 8 mars, internationella kvinnodagen, och på Länsmuseet i Gävle hade en stor skara samlats för att höra Kristina Lindkvist berätta om kvinnliga konstnärer från 1700-talet om framåt – och om hur osynliggjorda de länge varit; så sent som 1909 bildades konstnärsgruppen De unga, som hade inskrivet i sina stadgar att inga kvinnor fick bli medlemmar.

Vid vårt fikabord efteråt föll talet på det planerade walk of fame på Drottninggatan, någon form av installation med bilder av lokala kändisar. Vi insåg att risken av en upprepning var stor. Inget ont om Thomas Di Leva, Rolf Lassgård och hockeyspelare. Men vi vill gärna påminna samhällsbyggnadsnämnden om att även kvinnor gjort insatser värda att uppmärksamma.

Reglerna för nominering anger att personen ska ha haft historisk betydelse för Gävle som plats eller för en verksamhet från staden. Snabbt fick vi ihop en lista som skrevs ner på en pappersservett med en penna lånad i museireceptionen. Vi lämnar den härmed till den jury som ska göra urvalet.

Agnes von Krusenstjerna, 1894-1940, romanförfattare, uppvuxen i Gävle som hon skildrat i mycket uppmärksammade böcker. Ett återkommande tema var kvinnors bundenhet av patriarkaliska konventioner.

Anita Lindblom, född 1937, var en av Sveriges populäraste schlagerartister under 1960-talet och en mångsidig revyartist.

Annie Åkerhielm, 1869-1956, som i sin nyckelroman ”Den sofvande staden” 1913 inte var nådig mot Gävleborna i sina omdömen. Boken fick ett starkt, men för Gävle knappast positivt, genomslag. Hon var en kändis som motsvarar kriteriet men bör utgå eftersom hon blev nazist.

Antonie Rettig, 1846-1933, som bland annat donerade de pengar varmed Gävle museum, dagens länsmuseum, uppfördes.

Eva Gillström, född 1949, drivande kulturkommunalråd i Gävle under 19 år, såg bland annat till att Gävle fick konserthus och barnteaterveckor.

Ida Matton, 1863-1940, länge förbisedd skulptör och landskapsmålare, representerad på framträdande platser i Länsmuseet.

Sara McManus, född 1991, olympier, guld- och silvervinnande curlingspelare.

Karolina Själander, 1841-1925, skolgrundare som drev flickors rätt till utbildning och kvinnors rösträtt.

Maria "Snus-Maja" Sandström, 1737-1799, fattig sjömansänka på Söder som fått en öppen plats i Gamla Gefle uppkallad efter sig.

Anna-Lisa "Storveta" Hillbom, 1912-2003, allvetande bibliotekarie som blev nationellt uppmärksammad genom medverkan i ett antal frågesportprogram i tv och som fått en park nära stadsbiblioteket uppkallad efter sig.

Var så god, samhällsbyggnadsnämnden! Det här fick vi ihop på en liten stund. Och det går att hitta många fler kandidater.

Monika Berg

Ingalill Zeeck

Eva Boudiaf

Barbro Sollbe

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare